Forbrugertilliden – der var skyhøj for en måned siden – er faldet kraftigt igen. Det er især indikatoren for, hvordan forbrugerne vurderer familiens økonomi i forhold til for et år siden, der er faldet.

Forbrugertilliden for oktober måned har fået et ordentligt hug sammenlignet med måneden før, hvor den var på sit højeste i tre år.

Forbrugertilliden falder til 3,3 mod 8,2 i september 2021. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Indikatoren er dermed faldet kraftigt den seneste måned, men ligger stadig på niveau med gennemsnittet for de seneste seks måneder, som er 3,9.

Alle fem indikatorer, der bruges til beregning af forbrugertilliden, er faldet siden sidste måned, men det er indikatorerne for vurderingen af familiens økonomiske situation i dag samt forventningen til familiens økonomiske situation om et år, der er faldet mest.

Forbrugerne ser dog stadig ud til at være positive. De vurderer nemlig, at familiens egen økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden. Indikatoren er dog faldet til 2,8 mod 9,6 i sidste måned. Gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger en del højere på 6,9.

 

Positive omkring det næste år

Når forbrugerne skal kigge et år frem, er der stadig positivitet at spore. De forventer nemlig, at familiens økonomiske situation vil være bedre om et år end i dag. Omend denne indikator også er faldet. For oktober er indikatoren på 9,8 mod 16,2 i september. Gennemsnittet for de seneste seks måneder er 12,9.

Ligeledes forventer forbrugerne, at Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Indikatoren ligger på 9,7 og er cirka det samme som gennemsnittet for de seneste seks måneder, der ligger på 10,1.

Ifølge Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, kan det være den seneste tids historier om prisstigninger, materialemangel og vækstudfordringer, der har taget toppen af forbrugernes humør. Det skriver Dansk Industri.

Det ses også i tallene for, hvordan forbrugerne synes, priserne er i dag sammenlignet med for et år siden. Her er indikatoren steget fra 9,1 i september til 14,8 i oktober.

 

Foto: Unsplash