I en tid, hvor grøn omstilling og bæredygtighed i modeindustrien er på alles læber, kommer et nyt, dansk denimbrand på banen. Tomorrow er det første denimbrand i verden, der har fået to miljøcertificeringer – og det forpligter.

I tirsdags udkom Global Fashion Agenda, Boston Consulting Group og Sustainable Apparel Coalition med dette års ‘Pulse of the Fashion Industry’-rapport. Heri fremgik det, at modebranchens grønne omstilling ikke går hurtigt nok i forhold til den enorme vækst inden for tøjproduktion.

Dagen før præsenterede FN-organisationen Ipbes den mest omfattende undersøgelse af livet på jorden, der er udarbejdet til dato. Den viser, at biodiversiteten aldrig har været så truet, som den er i dag, og at mere end en million dyre- og plantearter er i risiko for at uddø som følge af menneskelig aktivitet.

Det er altså tydeligt, at der både nationalt og internationalt kræves handling, hvis biodiversiteten skal reddes.

Tomorrow er det første denimmærke i verden, der både har opnået EU-blomsten og Svanemærket. Samarbejdet med miljømærkningerne gør, at Tomorrow er opdateret i forhold til miljømæssige udfordringer og overholder strenge krav i forhold til produktion.

”Modebranchen er en af verdens mest forurenende industrier og branchens produktionsmetoder har desværre haft en stor indvirkning på den truede biodiversitet og miljøet generelt. Det kræver adfærdsændringer, og vi skal handle nu for at begrænse vores aftryk på jorden. Jeg mener, at vi som forbrugere og brands har et fælles ansvar for at vælge og arbejde for mere bæredygtige alternativer. Grundtanken bag Tomorrow er netop at give forbrugeren et bæredygtigt alternativ og et produkt, hvor der i hele produktionscyklussen er taget højde for bæredygtighed, vand- og energibesparelser, og hvor der ikke er anvendt farlige kemikalier,” siger Henriette Pieszak, stifteren af Tomorrow, i en pressemeddelelse.

 

Miljømærkning forpligter

Certificeringerne af både EU-blomsten og Svanemærket sætter høje krav til hele produktionsprocessen. Det betyder, at alt lige fra lynlåse og materialer til arbejdsforhold og vandforbrug skal igennem kontrol hos Miljømærkning Danmark.

Og det kommer efterhånden ikke bag på nogen, at denimproduktion er noget af det i modeindustrien, der forurener allermest, og som bruger mest vand.

Men som en del af certificeringen undgår Tomorrow både brintoverilte, kalimpermanganat, hypochlorit og optisk hvidt i produktionen. Derudover anvender brandet den seneste teknologi, som muliggør, at der anvendes mindre end blot én liter vand pr. style.

Derudover er alt bomuld uden brug af pesticider for at hindre ødelæggelse af plante- og dyreliv.

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været et langt og omstændigt forløb at opnå de to certificeringer. Men certificeringsprocessen har givet os en enorm indsigt og viden i, hvordan man som brand kan kæmpe for miljøet og sørge for, vi ikke ødelægger plante og dyrelivet. Jeg ser det derfor som Tomorrows fornemmeste opgave at videreformidle vores erfaringer, så vi som industri sammen kan løfte i flok og kæmpe for en mere bæredygtig modebranche og støtte op om arbejdet for bevarelsen af biodiversiteten,” fastslår Henriette Pieszak.