Nødhjælpsorganisationen vil skabe et endnu større grundlag for genanvendelse af tøj og tekstiler. Derfor giver de nu kreative virksomheder mulighed for at købe ind af genbrugstekstiler fra Røde Kors-butikkerne.
Som en del af den bæredygtige omstilling i modebranchen kommer man ikke uden om begrebet cirkulær økonomi – og for at komme branchens affaldsproblem til livs skal den lineære værdikæde skiftes ud med den cirkulære.
Processen fra lineær til cirkulær er allerede i fuld gang i modebranchen. Under denne sæsons modeuge afviklede Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med modemessen CIFF udstillingen Circular Fashion Days, hvor modebrands, der arbejder cirkulært, udstillede med cirkulære kollektioner. Også Herning Kommune har netop taget hul på et projekt, hvor formålet er at gøre tekstilaffald til en ressource og dermed mindske spild i branchen.
Nu melder endnu en organisation sig ind i kampen med at lade flere tekstiler indgå i et lukket kredsløb.
Det er Røde Kors, der ønsker at være med til at skabe endnu større grundlag for genanvendelse af tøj og tekstil til udvikling af CO2-besparende design- og produktionsformer. Derfor lancerer organisationen en – som de selv kalder det – ‘ambitiøs håndsrækning’ til kreative virksomheder med bæredygtige ambitioner. Det skriver de i en pressemeddelelse.
Det sker under overskriften Råstof, hvor Røde Kors åbner dørene til enorme lagre af genbrugstøj med målet om at gøre det nemmere for iværksættere, designere og virksomheder at satse på cirkulære produktionsformer.
“Der er større og større interesse i tekstil-, design- og byggebranchen for at arbejde med bæredygtige alternativer. Hos Røde Kors mærker vi øget efterspørgsel for vores genbrugstekstiler, og vi håber på, at endnu flere virksomheder kan se potentialet, når Råstof lanceres,” udtaler chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg.
Ifølge trendekspert og lektor på Det Kongelige Akademi Maria Mackinney-Valentin er upcycling af tekstiler et godt sted at gribe ind i kampen om at gøre branchen grønnere.
“Der er akut behov for, at den globale men også den danske mode- og tekstilindustri laver en radikal, grøn transformation. Heldigvis bliver genbrugstøj stadig mere populært, og designere er blevet endnu bedre til at genanvende eksisterende materialer i nyt design. Samtidig bliver forbrugerne bedre til at stille større krav til det tøj, de går med i forhold til eksempelvis arbejdsvilkår på produktionsstedet, materialer, brug og hvordan, de skiller sig af med tøj, når de ikke længere går med det. Upcyclede tekstiler er et oplagt sted at sætte ind, ikke kun fordi man undgår at bruge jomfruelige materialer men også fordi, der kan komme spændende, unikke designs ud af det,” siger hun.
Hvert år modtager og sorterer Røde Kors mere end 10.000 tons tekstil. Noget af tøjet bliver distribueret til Røde Kors-butikker, og det som ikke kan sælges her, sælges blandt andet til udenlandske opkøbere. Tøj, der er i overskud, bliver tilgængeligt gennem Råstof.
Råstof tilbyder sorterede tekstiltyper samt skind og pels. Priserne ligger mellem 30 til 50 kroner per kilo. Alt overskud går til Røde Kors’ arbejde med social bæredygtighed, der hjælper udsatte mennesker i Danmark og rundt om i verden.

Foto: Unsplash