TØJ var med på førstedagen af dette års Copenhagen Fashion Summit. I løbet af dagen stod det klart, at de professionelle aktører i branchen er enige: Vejen til en mere bæredygtig modebranche handler om samarbejde, kreativitet, dedikation og action. Læs om hovedpointerne fra branchefolk som Eva Kruse, Francois-Henri Pinault fra Kering og Charlotte Eskildsen fra Designers Remix.

Deltagerne skulle komme tidligt, hvis de ville høre hele Eva Kruses velkomsttale, som endda startede 30 minutter senere end planlagt. Der var nemlig kø i metervis til DR Koncerthuset onsdag morgen, hvor den populære, københavnske konference Copenhagen Fashion Summit både onsdag den 15. og torsdag den 16. maj løber af stablen.

1.300 udsolgte billetter og en venteliste på 800 personer dette år vidner da også om den popularitet, som konferencen har opnået i løbet af de sidste 10 år.

I år er det nemlig 10 år siden, at Copenhagen Fashion Summit så dagens lys for første gang. Både Eva Kruse, der er Præsident og CEO for Global Fashion Agenda, og H.K.H Kronprinsesse Mary pointerede i sine taler i konferencens begyndelse, at bæredygtighed for 10 år siden blot var et helt nyt fænomen i modebranchen, som man stort set ikke skænkede en tanke.

Hvad vi ikke vidste for 10 år siden var, at bæredygtighed skulle ende med at blive ét af de mest presserende emner hidtil i modebranchen.

 

De fire nøgleord

Overordnet set svævede konferencens professionelle aktører, der deltog i diverse talks og paneldiskussioner på konferencens førstedag, omkring de samme nøgleord. Nøgleord som samarbejde, kreativitet, dedikation og action, er, ifølge dem, svarene på, hvordan vi får den grønne udvikling i modeindustrien til at ske hurtigere.

Der blev under konferencen især dvælet ved resultatet af den seneste ’Pulse of the Fashion Industry’-rapport, som blev offentliggjort i sidste uge. Et resultat, der viser, at modebranchen fortsat bliver grønnere og grønnere, men at udviklingen går for langsom.

Eva Kruse tror dog på, at det godt kan lade sig gøre at sætte tempoet op i modebranchens grønne omstilling. Men det hænger på branchen – ikke på forbrugeren. Og det kræver, at branchen løfter i flok og tager action. For som Pulse-rapporten viser, så gør branchen noget, men den gør ikke nok.

H.K.H Kronprinsesse Mary var enig. Hun gav ligeledes branchen noget at tænke over, da hun sagde ordene:

”Indtjening kan ikke længere være den vigtigste faktor, hvorpå en virksomhed måler sin succes. Bæredygtighed er nødt til at blive førsteprioriteten.”

Hvad er det så, modebranchen skal gøre? Helt konkret, så blev der mest af alt talt til lederne i modevirksomhederne rundt om i verden. De skal samarbejde med andre virksomheder – gerne på tværs af industrier. Og så skal branchen udnytte de kreative og innovative hjerner, der findes så mange af i dag. Som Eva Kruse nævnte i sin velkomsttale:

”Når dagen er omme, så starter forandringerne hos produkterne. De kreative er nøglen til bæredygtighed.”

 

Foto: Eva Kruse, Copenhagen Fashion Summit 2019
Virksomheder skal samarbejde

Da Francois-Henri Pinault, der er formand og CEO i Kering, gik på scenen, gav det genlyd i salen. Han delte nemlig samme holdning som både Eva Kruse og H.K.H Kronprinsesse Mary, og hans pointer var klare:

  1. ”Virksomheder kan gøre en forskel, men ikke alene.”
  2. ”Vi skal opbygge alliancer med andre virksomheder for at ændre paradigmet.”
  3. ”Vi er nødt til at handle – sammen.”

Francois-Henri Pinault deltog efter sin prolog i diskussionen ’Innovating the fashion industry’ med stifteren af Imagine, Valerie Keller. Her slog begge aktører fast, at det ikke er en mangel på viden, der gør, at det går for langsomt med den grønne omstilling i modebranchen. Mange aktører i branchen ved nemlig godt, hvad det er, der skal gøres for at modebranchen bliver grønnere. Ifølge dem, mangler der viden om, hvordan det skal gøres.

Her påpegede både Francois-Henri Pinault og Valerie Keller, ligesom Eva Kruse og H.K.H Kronprinsesse Mary, at det handler om lederskab. Francois-Henri Pinault og Valerie Keller mener i bund og grund, at det kun er ganske få, men store spillere i branchen, der behøver at dedikere sig til bæredygtighed og herved skabe en bevægelse, der tvinger alle i branchen til at gøre det samme og bevæge sig fremad.

Som Francois-Henri Pinault sagde:

”Hvis virksomhederne ikke er i stand til at tage ansvar, så vil udfordringerne blive slået fuldstændig ud af kurs. Det handler om at sætte det rette mål og arbejde mod dét mål – sammen.”

 

Foto: Valerie Keller & Francois-Henri Pinault, Copenhagen Fashion Summit 2019
De kreative er nøglen til en grønnere modeindustri

Som før nævnt var kreativitet også et af de nøgleord, der igen og igen blev omtalt som en vigtig faktor i kampen mod en grønnere modeindustri.

Efter sikkerhedstjekket ved indgangen til DR Koncerthuset trådte man da også ind i en verden af innovative idéer og kreative løsninger, der både var inspirerende og en øjenåbner for mange af konferencens deltagere.

Både emballagevirksomheden Repack, der blandt andet samarbejder med danske Ganni, og Naia – from nature to fashion, der leverer bæredygtige metervarer, havde en stand i ’Innovation Forum’, hvor deltagerne ellers kunne gå på opdagelse.

For at gentage Eva Kruses vise ord, så er det netop hos de kreative, at forandringerne til en grønnere modeindustri starter. Derfor var der under Copenhagen Fashion Summit diskussionen ’The power of the creatives’, hvor der blev sat fokus på vigtigheden i de kreative direktørers arbejde, samt hvordan de bruger ’magtpositionen’ til at producere bæredygtige produkter.

Her talte den kreative direktør i Designers Remix, Charlotte Eskildsen, om de tiltag – og også ofringer – som hun har måtte gøre for at gøre Designers Remix til et mere bæredygtigt brand:

”Førhen var Designers Remix kendt for at bruge læder og pels i mange af sine produkter. Nu har vi truffet en beslutning om, at vi fra efterårskollektionen 2019 ikke længere vil bruge læder eller pels i vores produkter. Det er en ofring, vi har måtte gøre. Men det er også en investering i brandets fremtid.”

Ydermere snakkede panelet om, at designprocessen de sidste 10 år har udviklet sig fra at være en ensidig proces til nu at være tosidig. Man ser flere brands tage imod kunders aflagte tøj for herved at producere nyt. Det er et tiltag, som Designers Remix ligeledes gør brug af, ligesom de også inddrager studerende på designskoler i processen.

Afslutningsvist fortalte Charlotte Eskildsen lidt mere om strategien bag sine bæredygtige design. En tendens, som, hun selv tror, vil blive dominerende inden for det bæredygtige segment i modebranchen.

”Når jeg designer tøj, så tænker jeg meget over at ’tage det roligt’ og designe noget, der har en lang levetid. Det handler om kvalitet frem for kvantitet – og så handler det om godt design på den rigtige måde.”

Foto: Samata, Stephen Fairchild, Christopher Raeburn & Charlotte Eskildsen, Copenhagen Fashion Summit 2019
Foto: Innovation Forum, Copenhagen Fashion Summit 2019