Nyt innovativt læder-alternativ kreeret med det biologiske lignocellulose fra blade skal testes af dansk modekoncern – og fremtidens sneakers vil meget muligt være plantebaserede, genanvendelige og komposterbare.

For kun syv måneder siden offentliggjorde Bestseller – via sin investeringsarm Invest FWD – en investering i og samarbejde med virksomheden VitroLabs, der kan gro læder på blot nogle uger via opdyrkede laboratorieceller fra dyr.

Nu annoncerer det danske modehus endnu et samarbejde: denne gang med den britiske innovator Biophilica, som er ved at udvikle et alternativ til lædersko med sit materiale Treekind. Det bliver Bestsellers herretøjsbrand Jack & Jones, som skal teste det innovative materiale.

Selvom der efterhånden allerede findes mange plantebaserede læderalternativer på markedet, er der kun ganske få, der er helt fri for plastik som for eksempel polyuretan (PU). Det betyder, at materialerne ikke kan genanvendes med hverken eksisterende eller kendte fremtidige teknologier.

Læderalternativet Treekind indeholder ingen plastik, men er kreeret med det biologiske lignocellulose fra blade samt et naturligt bindemiddel, som er skabt til at blive nedbrudt i jord eller vand. Ambitionen er at skabe et genanvendeligt materiale som potentielt også kan komposteres, når produktet er udtjent.

”Forarbejdet læder vejer tungt på klimakontoen, men vi skal også sikre os, at alternativet ikke blot skaber et andet miljømæssigt problem som for eksempel højt plastikindhold, eller at holdbarhed og kvalitet er forringet,” siger Camilla Skjønning Jørgensen, Bestsellers Innovation Manager i en pressemeddelelse.

Foto: Biophilica