Nye tal fra Danmarks Statistik slår helt konkret fast, at nedlukningen af detailhandlen i december 2020 har givet supermarkederne et skub i salget af nonfood-varer.

Kritikken har den seneste tid haglet ned over tvangslukningen af den danske detailhandel. Flere eksperter og branchefolk har påpeget skrævridningen i, at supermarkedskæderne må sælge nonfood som tøj og elektronik, mens storcentre og specialbutikker skal holde lukket.

Nu bekræfter nye tal fra Danmarks Statistik, at supermarkederne under nedlukningen i uge 52 og 53 øgede deres salg af tøj, elektronik, bøger og lignende betydeligt.

Stregkodedata for de største supermarkedskæder viser, at supermarkederne havde en markant højere omsætning i uge 52 og 53. I kategorien ’andre forbrugsvarer’, som blandt andet indeholder elektronik og møbler, omsatte supermarkederne for 12,5 procent mere i 2020 end i samme uge i 2019, mens omsætningen i uge 53 var hele 28,7 procent højere end i uge 1 2020. I kategorien ‘Beklædning mv.’ ses en lignende stigning i ugerne 52 og 53.

 

Danmarks Statistik. Kilde: Særkørsel på stregkodedata fra udvalgte supermarkedskæder med henblik på udarbejdelse af eksperimentel statistik.
Detailsalget falder – værst ser det ud for beklædning

Mens supermarkederne har kronede dage, står det ikke helt så godt til, når man kaster blikket på det samlede detailsalg. De nyeste tal viser, at detailomsætningsindekset faldt med 7,7 procent fra november til december 2020.

Det tyder derfor på, at tvangslukningen af storcentre fra den 17. december og øvrige detailbutikker undtagen dagligvarebutikker og apoteker fra den 25. december har haft en negativ indvirkning på det samlede detailsalg.

Især for beklædning gik salget ned ad bakke i december. Tøjsalget faldt med 28,4 procent fra november til december 2020.

Ifølge Danmarks Statistik skal faldet i december dog også ses i forhold til, at detailsalget har ligget meget højt i de foregående måneder. Omsætningen i december 2020 er således også på niveau med december 2019.

 

Foto: Unsplash