En ny prioritering af den økonomiske støtte i budgetaftalen for Københavns Kommune skal komme internationale mega-events til gode. Til gengæld er midlerne til Copenhagen Fashion Week og Global Fashion Agenda udgået af aftalen. Det er ærgerligt, men åbner også op for selvkritik, mener direktøren i brancheforeningen Wear. 

I den nye budgetaftale for Københavns Kommune for 2019 er hverken Copenhagen Fashion Week eller Global Fashion Agenda at finde på listen over modtagere af midler i det kommende år.

Puljen, der samlet udgjorde 3,6 millioner i 2018, er annulleret, og i stedet er en pulje til ’internationale mega-events’ opstået til at markedsføre hovedstaden. Fremtiden for dele af den københavnske modeuge er dermed uvis, efter at Københavns Kommune har valgt at stoppe den økonomiske støtte.

”Puljen til mega-events er en konsekvens af vores store succes med at tiltrække store events,” siger Christopher Røhl Andersen, medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i et interview til Berlingske, og nævner EM i fodbold som eksempel. Det gælder ligeledes Formel 1, hvis det skulle komme til byen, fortæller han.

Ærgrelse hos Copenhagen Fasion Week
Beslutningen om at satse på sporten ærgrer konstitueret direktør for Copenhagen Fashion Week, Trine Rindsig.

”De midler, vi har modtaget, har støttet det åbne program. En hjørnesten i vores overordnede strategi, hvor vi åbner modeugen op for borgere og besøgende i byen med talks, shows, udstillinger og samarbejder med detail-leddet og kulturinstitutioner,” siger hun til Berlingske og tilføjer, at den manglende støtte resulterer i, at der må lukkes ned for de åbne aktiviteter.

Ifølge Trine Rindsig, vil prioriteringen af midler gå ud over København, fordi det folkelige engagement har givet den københavnske modeuge et særkende som en inkluderende modeuge.

Manglende støtte åbner op for selvkritik
Også direktør for brancheforeningen Wear, Nikolai Klausen, er ærgrelig over, at støtten til Copenhagen Fashion Week er trukket – især med så kort varsel.

Han fortæller til TØJ, at det overordnet set sender et signal om, at modebranchen ikke er lige så vigtig som andre brancher, og at man fra politisk side glemmer, hvor stor en industri modebranchen er.

Blikket bør dog også vendes indad, mener direktøren:

“Som branche har vi ikke være dygtige nok til at fortælle politikerne, hvad vi giver af værdi. Vi må være en smule selvkritiske og indse, at vi har ikke været gode nok til at fortælle historien. Det bliver en opgave for den nye direktør for Copenhagen Fashion Week at få skabt nogle gode forbindelser til det offentlige, så støtten måske kan komme igen i fremtiden.”

Et lyspunkt i sagen kan dog være, at Copenhagen Fashion Week nu ikke længere har offentlige forpligtelser at leve op til, forklarer Nikolai Klausen.

“Det giver rum til kreativitet, og til at gøre lige præcis hvad man vil,” lyder det fra direktøren.

Ikke en fornuftig beslutning at trække penge fra Global Fashion Agenda
Hos Global Fashion Agenda, som står bag det globale bæredygtighedsevent Copenhagen Fashion Summit, er ærgrelsen også stor. Organisationen bliver skåret væsentligt flere midler end Copenhagen Fashion Week – nøjagtigt 2,5 mio. kroner i alt. Fjernelsen af disse midler skaber undren hos Nikolai Klausen.

“Copenhagen Fashion Summit er den eneste konference af sin art i verden og får meget global opmærksomhed. Det er på en hel anden klinge end et Formel 1 løb,” siger han og fortsætter:

“Det er ærgerligt, at politikerne i København ikke har kunnet se vigtigheden i et sådant arrangement på dansk grund. Jeg stiller mig meget kritisk over for, om det er en fornuftig beslutning. Her mener jeg, at politikerne har været for hurtige på aftrækkeren.”

Budskabet er klart fra Wear-direktøren: Branchen bør samle sig og støtte op om at finde midler et andet sted.

“Som branche må vi nu stå på egne ben og finde de penge, som skal til, ved at tænke kreativt og tænke i nye strategiske samarbejder,” afrunder Nikolai Klausen.