Patent- og Varemærkestyrelsen vil nu sikre både danske og udenlandske designeres rettigheder gennem en ny EU-designreform. Det er især iværksættere og små virksomheder, der skal være bedre stillet.
Henover den seneste tid har der været flere sager i medierne, hvor aktører i modebranchen er blevet udfordret med at opnå ophavsretten på deres produkter.
Tilbage i 2017 lagde danske Rains sag an mod den spanske modegigant Inditex, fordi de mente, at Zara havde kopieret to af deres regnjakker. I midten af maj måned kunne der så endelig falde dom i sagen – en dom, der gik til Rains’ fordel.
Senest har sagen mellem Ilse Jakobsen og Morsø Skoimport fået mediernes opmærksomhed. Det begyndte, efter Morsø Skoimport tilbage i 2015 importerede kinesisk producerede gummistøvler, som Ilse Jacobsen mente, lignede hendes til forveksling. I starten af juni slog Højesteret dog fast, at Ilse Jacobsen ikke havde ophavsrettighederne til gummistøvlerne.
Patent- og Varemærkestyrelsen åbner nu op for debatten om en bedre sikring af designeres produkter med en ny EU-designreform.
”Vi har i den seneste tid set sager i medierne, hvor markante designere har været udfordret med at opnå ophavsretlig beskyttelse af deres produkter. Vores håb er, at vi med en ny EU-designreform i fremtiden vil se flere designere ansøge om designrettigheder, fordi de vil stille designere stærkere,” lyder det fra Hannah Holm Olsen, der er enhedschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, i en pressemeddelelse.
”Når den danske designbranche består af mange iværksættere og små virksomheder, har det været afgørende for os at understrege over for EU-Kommissionen og de andre medlemslande, at den reviderede designreform bør have et stærkt fokus på at adressere de særlige behov, som iværksættere og små virksomheder har,” fortsætter hun.
For at sikre at den kommende revision af EU’s designregler er tilpasset de danske virksomheders behov, har Patent- og Varemærkestyrelsen været i dialog med blandt andre SMV Danmark, Dansk Industri og Dansk Erhverv om de områder, der er af størst betydning for iværksættere, virksomheder og danske designere.
Fire fokuspunkter
Der er særligt fire punkter, som på nuværende tidspunkt vurderes som de vigtigste for den danske designbranche. En af disse er, at der fortsat skal være mulighed for at få en designregistrering i Danmark, så man ikke behøver gå til EU’s varemærke- og designmyndighed for at opnå registrering.
De øvrige prioriteter er, at det fortsat skal være muligt for medlemsstaterne at foretage forundersøgelser af, om et design er nyt og har individuel karakter, at der gennemføres en harmonisering af reglerne om udskudt offentliggøres af et registreret design, og at der fortsat vil være mulighed for at opnå designbeskyttelse af modulopbyggede systemer.
Der forventes et udspil fra EU-Kommissionen i løbet af juli 2020.
Foto: Unsplash.com