Danske Banks eksportbarometer for maj bekræfter, at markedet lige nu oplever en nedadgående tendens. Dog er der stadig markeder, som er i vækst.
Eksportbarometeret, som er udarbejdet af Danske Bank, er i maj faldet til 54,3 i forhold til 55,4 måneden forinden, og faldet bekræfter tendensen fra de forrige måneder. Nedgangen skyldes flere ting – herunder lavere global ordreindgang, stramninger af finansielle forhold og mangel på arbejdskraft. Det skriver Danske Bank i en pressemeddelelse.
I Storbritannien, Norge og USA er tendensen nedadgående, mens den i Tyskland, Sverige og Kina er taget til. Derfor lander barometeret også over 50 – et tal som indikerer uændret aktivitet. At coronasituationen i Kina er forbedret og nedlukningerne sluttede sidst i maj, har været med til at præge situationen på det kinesiske marked. Dog ligger det kinesiske PMI (Purchasing Managers Index) for fremstillingssektoren stadig under 50.
Pressemeddelelsen med eksportbarometret nævner, at ordreindgang og produktion på globalt plan er faldet de seneste måneder. Produktionen er ramt af flaskehalse i forhold til bestemte materialer, centralbankerne har varslet rentestigninger grundet inflationen, og dermed bliver de finansielle forhold strammere. Det betyder en dæmpet effekt på efterspørgslen, hvorfor eksportbarometeret formodentlig også falder yderligere over de næste måneder.
Selvom tallet på 54,3 ser pænt ud, er det holdt oppe af de lange leverancetider, som skyldes manglen på materialer, og netop derfor er tallet ikke et samlet udtryk for voksende aktivitet. Netop manglende materialer og mangel på arbejdskraft er hovedsynderne snarere end en faldende efterspørgsel.
I analysen indgår tal fra Danmarks største eksportmarkeders industri vægtet efter deres andel af dansk eksport. Danske Banks eksportbarometer dækker cirka 80 procent af Danmarks samlede vareeksport.