En af Danmarks første bæredygtige designvirksomheder med både sociale- og klimavenlige mål fylder rundt. Det er et 10-års jubilæum, der markerer et årti med ansvarlighed – både over for forbrugeren og producenten.

Camilla Gullits var blandt de første herhjemme, der stiftede en virksomhed med sociale- og klimavenlige mål og en bæredygtig værdikæde som omdrejningspunkt. Siden grundlæggelsen af virksomheden Care by me i september 2012 har det været intentionen at skabe en bæredygtig og ansvarlig forretning, hvor kvinder i vores del af verden kan købe design i høj kvalitet, der forbedrer livskvaliteten hos kvinder i Nepal, hver gang der gøres et køb.

“Care by me er en hyldest til kvinder over hele verden, det traditionsrige håndværk og en mere bæredygtig livsstil. En hyldest til ansvarlig produktion, socialt ansvar og kærlighed til naturen gennem GOTS-certificerede økologiske tekstiler, naturlige kvalitetsmaterialer og genanvendt cashmere. Tidløst og langtidsholdbart dansk design, skabt af kvinder til kvinder,” lyder det fra grundlægger og kreativ direktør Camilla Gullits i en pressemeddelelse.

I dag ejes og drives Care by me af et hold af kvinder i Danmark med Camilla Gullits og Pernille Pold i spidsen. Mange af virksomhedens produkter laves i Nepal. De er gået fra at have fire strikkedamer ansat i Katmandu til i dag at have mere end 75 kvinder ansat i deres sociale værksteder i Nepal. Kvinderne i Katmandu laver håndlavede luksusprodukter til Care by me, der samtidig kan støtte kvinderne til bedre livsvilkår for dem og deres familie. Derudover producerer virksomheden også i Indien og i Italien.

De næste 10 år

Hos Care by me er intet tilfældigt. Der bliver stadig – efter 10 år – taget mange til- og fravalg for at finde den rette vej. Derfor identificerer virksomheden hvert år det kommende års indsatsområder for en mere bæredygtig produktion.

“Samlet set håber jeg ikke på meget forandring. Jeg synes, vi har en fantastisk forretning, og jeg er meget stolt af, hvor langt vi er nået. Vi har rigtig gode samarbejdspartnere, og det arbejde, vi har udført i Nepal de sidste 10 år, er begyndt at give pote, og vi gør en kæmpe forskel i lokalsamfundet,” siger Camilla Gullits og fortsætter:

“Care by me er ikke et arbejde, men en livsstil for mig. Og det håber jeg, at det stadig er om 10 år. En livsstil, hvor vi hver dag arbejder på at forbedre levevilkårene for kvinder i udviklingslandene.”

Et af de fremtidige indsatsområder er det kommende projekt ‘Care by her’, som er et projekt, der har været arbejdet på i flere år. Det handler om at hjælpe unge piger fra børnehjem i udviklingslande med at få en ’læremester’ uddannelse og derved bedre vilkår i deres voksenliv.

“Transitionen mellem barn og voksen er svær for de fleste, og som børnehjemsbarn i et udviklingsland er det en endnu større udfordring. Vi mangler stadig den sidste del af finansieringen – men jeg er overbevist om, at projektet har en fremtid,” fortæller Camilla Gullits.

Foto: Camilla Gullits og Pernille Pold, Care by me