I dag lancerer H&M et socialt initiativ kaldet ‘Buttons with Impact’, som en del af deres nye Studio SS23-kollektion. Et initiativ, der forbedrer livet for nogle af Indiens mest sårbare mennesker og bidrager til at opbygge en cirkulær økonomi.

Selv små ting kan gøre en forskel. H&Ms nye SS23 -Studio Collection indeholder knapper lavet af affald indsamlet af såkaldte ‘waste pickers’ i Bengaluru i Sydindien. Indien har nemlig 1,5-4 millioner affaldssamlere, der indsamler materialer, der har potentiale til at blive solgt og genanvendt. Mens de spiller en afgørende rolle i hele systemet med affaldssortering, rangerer de lavest i de sociale hierarkier i landet, og de kæmper ofte for at leve et sundt og produktivt liv.

Affaldssamlernes arbejde med at indsamle plastik er ved at blive en værdifuld ressource for modeindustrien. Det giver økonomiske fordele til Bengalurus affaldssamlere og bringer dem tættere på den mere anerkendte del af det indiske jobmarked.

“Jeg er meget stolt af, hvordan vi har været i stand til at integrere “Buttons with Impact” i vores kollektion, og gøre dem til et key element. Det er et vigtigt socialt bæredygtighedsinitiativ, som de færreste forbinder med et fashion statement,” siger Ella Soccorsi, Concept Designer hos H&M, i en pressemeddelelse.

Hvordan fungerer det?

Affaldssamlerne sælger den plast, de indsamler, til Hasiru Dala Innovations, som er en prisvindende social virksomhed. Derefter omdanner de den indsamlede plastik til knapper. H&M køber så disse knapper og viser dem på deres tøj, der sælges over hele verden. Knapperne kan spores helt ned til navnene på arbejderne på indsamlingscentralen samt oplysninger om social sikring, løn og arbejdsforhold.

“Jeg er meget glad for, at jeg har været i stand til at få Hasiru Dala Innovations som leverandør af knapperne. I vores arbejde hen imod en cirkulær modefremtid har alle initiativer, der kan bidrage til at reducere brugen af rene materialer, betydning. Knapperne har en stor betydning, når det kommer til at forbedre forholdene for affaldssamlerne,” fortæller Pascal Brun, Global Head of Sustainability hos H&M.

I løbet af 2023 vil al H&M-tøj med polyknapper produceret i Indien bære netop disse knapper.

Foto: H&M