I sidste uge blev Aarhus Fashion Week afviklet med et klart mål fra både udstillere og besøgende: salg og indkøb. TØJ – Fashion & Business Trends har talt med både arrangøren og tre udstillere om, hvordan de tre messedage forløb, og hvorfor messen har sin berettigelse.

Sommerens danske messer er så småt ved at være overstået.

Aarhus Fashion Week blev afviklet fra den 17. til den 19. august og havde en rekordstor tilslutning i antallet af både udstillere og besøgende.

TØJ – Fashion & Business Trends var forbi messen, der igen i år var fordelt på de to lokationer Balticagade og Ridehuset. Grundet den øgede efterspørgsel havde Aarhus Fashion Week som noget nyt tilføjet et ekstra  lokale på Balticagade, så der var udstillere i både ‘Nat’, ‘Kantinen’ og ‘Garagen’ foruden de mange store showrooms hos blandt andre Minimum, Hummel og Bisgaard på Balticagade.

Arrangøren af Aarhus Fashion Week, Dypång Management, melder om en succesfuld messe og positive tilbagemeldinger fra udstillerne.

“Vi kan tydeligt se, at vores arbejde med og udvikling af Aarhus Fashion Week afspejles i den stigende kendskabsgrad. Aarhus Fashion Week august 2021 repræsenterede 140 brands – en rekord i antallet af brands, som vi også slog i antallet af besøgende. Det er en opbakning, vi er både glade for og stolte af,” siger CEO hos Dypång Management Mads Eriksen.

Især førstedagen var meget velbesøgt, fortæller direktøren videre:

“Tilbagemeldingerne fra udstillerne til Aarhus Fashion Week august 2021 er meget positive. Alle melder tilbage, at især den første messedag var ekstremt velbesøgt. De efterfølgende dage aftog stormen en smule, hvilket åbnede op for udstillernes mulighed for at snakke med de forbigående potentielle kunder. Kunder, der så stor værdi i at kunne lave deres indkøb i Jylland og dermed ikke skulle forhaste indkøbene i København ugen forinden.”

 

En messe med et klart mål

TØJ – Fashion & Business Trends var forbi alle messens tre lokationer, og her var det tydeligt, at Aarhus Fashion Week i højere grad – og modsat hvad mange indkøbere oplyser om modemesserne i København – er en ordremesse, hvor sælgerne har tid til at betjene kunderne. Der var ikke mange besøgende, som udelukkende kom for at ose og samle inspiration. Målet var klart. Der skulle købes ind og lægges ordrer.

Men hvordan har Aarhus Fashion Week formået at få så stor en opbakning fra udstillere i en tid, hvor mange ellers udtrykker tvivl om messernes fremtid? Og hvad er messernes fremtid?

“Den store tilslutning til Aarhus Fashion Week august 2021 kan begrundes med to faktorer: For det første er det en salgsmesse – ikke en trendmesse, hvor den måske differentierer sig lidt fra messerne i København,” svarer Mads Eriksen, der fortsætter:

“Fremtiden er svær at forudse. Hos Dypång Management trækker vi på vores erfaring og ekspertise med oplevelsesbaseret markedsføring, hvor vi ved, at forbrugerens involvering og indlevelse i brandet er essentiel, for at brandet kan skabe en relation til forbrugeren. Den fysiske oplevelse spiller her en stor rolle for at aktivere en involvering og indlevelse, og netop derfor er involvering og indlevelse nøglebegreber for fremtidens messeformat. Udviklingen tegner til, at vi fremadrettet ikke kommer til at adskille de fysiske og digitale kanaler som to separate instanser, men som en samlet kundeoplevelse. Det digitale vil aldrig afløse den fysiske modeuge, men vil derimod forstærke totaloplevelsen.”

 

Aarhus Fashion Week – en service til jyske kunder

Lollys Laundry har i flere år prioriteret at udstille til Aarhus Fashion Week for at servicere sine jyske kunder, selv om modebrandet også i mange år har været til stede på messerne under modeugen i København. Clara Byriel, der er ansvarlig for PR og Marketing hos modebrandet, fortæller hvorfor:

“Vi har efterhånden mange kunder rundt om i hele landet, så det gør det en del lettere for vores jyske kunder, at de kan møde os til Aarhus Fashion Week. Det skaber mere tid og plads til kunderne, da vi ellers ville være totalt overbooket på messen i København. På den måde giver det mening for os at udstille begge steder.”

Det nyetablerede modebrand Linea G udstillede på både Revolver i København og Aarhus Fashion Week for første gang denne sæson. Ligesom for Lolly’s Laundry fortæller medejer Anne Grundahl, at det giver mening at være til stede begge steder, fordi de to messer kan noget forskelligt.

“Vi har mange forhandlere i Jylland og valgte derfor at udstille i Aarhus. De to messer kan noget forskelligt for os. I Aarhus er det fordelagtigt for os at lave aftaler med vores eksisterende jyske forhandlere. Vi oplevede desværre ikke interesse fra nye forhandlere og generelt ikke en så stor strøm af besøgende, der ikke i forvejen havde aftaler. Her var der en større gennemstrøm på Revolver, hvor vi havde besøg af både udenlandske og nye forhandlere,” fortæller hun.

Til det forklarer Mads Eriksen:

“Aarhus Fashion Weeks succes forudsætter, at udstillerne forinden har booket møder med deres kunder, så der netop er afsat den tid og ro, som kunderne efterspørger, og som indkøbsprocessen kræver. Når udstillerne arbejder ud fra den forudsætning, har vi erfaret, at de kan få en fuldt booket mødekalender alle tre messedage.”

Ifølge Anne Grundahl var lokationen ’Garagen’, hvor modebrandet udstillede under Aarhus Fashion Week, desuden svær at finde for de besøgende.

”Det var tydeligt at mærke, for os, der udstillede i Garagen, at det var en ny lokation for Aarhus Fashion Week. Her var der en generel enighed blandt udstillerne, at kunderne havde svært ved at finde stedet – og at lokationen havde meget få besøgende,” siger hun.

Foto: Garagen
Inspiration i København – indkøb i Aarhus

Lena Rabølle ejer agenturet The Fashion Agency og er agent for blandt andre de to modebrands Hunkøn og Basic Apparel. Hun har udstillet på Aarhus Fashion Week de sidste fire år og beskriver messen som en enkel og traditionel salgsmesse.

“Aarhus er der, hvor kunderne kommer og lægger deres ordrer. De finder inspirationen i København og kommer så til Aarhus, hvor ordrerne bliver placeret. Der er tid og ro, og vi bliver ikke forstyrret af andre agenter eller kunder,” siger hun og fortsætter:

“Aarhus Fashion Week gør det også dejlig nemt for kunderne. De ved, hvor vi er, og vi er placeret med mange af de andre brands, som butikkerne også forhandler, så kunderne kan klare flere indkøb samme dag. Det, jeg får ud af det, er, at jeg når halvdelen af mine kunder på tre-fire dage. Kunderne synes, det er dejligt, at vi har arbejdsroen.”

Lena Rabølle deltager desuden også altid på messerne i København. Det er dog ikke her, hun har mange af sine salgsaftaler.

“Jeg er altid på messerne i København. Dog har jeg ikke særlig tit mange aftaler, da jeg synes, at man let bliver forstyrret og ikke har arbejdsroen til det,” lyder det.

Lena Rabølle fortæller, at de to modebrands Basic Apparel og Hunkøn har solgt rigtig godt denne sæson, og hun havde derfor travlt i løbet af de tre messedage i Aarhus.

“Både Basic Apparel – blandt andet på grund af deltagelse i Løvens Hule tidligere på året – og Hunkøn har begge været to populære brands denne sæson. Basic Apparel på grund af deres enkle og lette hverdagsstyles, der er lavet i GOTS-materialer, og Hunkøn, der giver lidt spræl og kulør til tilværelsen. De supplerer hinanden rigtig godt og går ikke ind og overlapper hinanden,” afslutter hun.

Foto: Aarhus Fashion Week