Den norske modebranche står sammen og er klar til at nedbringe sit miljøaftryk. Derfor har brancheorganisationen Virke sendt et forslag til Stortinget om at indføre en miljøafgift på tøj. 

Er miljøafgifter en del af løsningen på at mindske modeindustriens miljøaftryk?

I Norge ønsker en samlet branche at indføre en miljøafgift, der gør tøjet lidt dyrere. Det skriver TV 2.

“Tøjbranchen erkender, at de har et miljøaftryk. Nu vil de indføre en afgift, der skal gå til arbejdet med det her. Og så skal det reguleres, så det gælder alle tøjbutikker, ellers vil det fordreje konkurrencen,” udtaler Ivar Horneland Kristensen, adm. direktør i organisationen Virke, til mediet.

 

En samlet branche er klar til at agere

Virke sko og tekstil repræsenterer alle de store aktører i den norske modebranche, herunder H&M. På vegne af medlemmerne beder organisationen nu de norske politikere om hjælp til at blive mere miljøvenlige.

“Her kommer en samlet branche, der siger, at de er klar til at arbejde for at lave et mindre klimaaftryk. Det må politisk være meget positivt,” siger Ivar Horneland Kristensen.

Hvor stor afgiften skal være, om den skal være procentvis, og hvordan den skal fungere i praksis, står ikke klart endnu, men branchen har mange ideer. Der vigtigste for dem er at få en ordning på plads.

Et eksempel fra Virke er, at en t-shirt som for eksempel koster 100 kroner i dag, vil blive et par kroner dyrere med miljøafgiften. Modebranchen er klar til, at dette kan implementeres i løbet af relativt kort tid.

“Nu går branchen ud og siger, at ‘det er vi klar til’. Så skal der arbejdes meget med at ramme det her rigtigt ind, med de præmisser vi har sat, og så er vi klar,” fastslår Ivar Horneland Kristensen.

Forslaget vil nu blive sendt til partierne i Stortinget, og brancheorganisationen håber, at politikerne vil gå videre med det.

 

Foto: Unsplash