Nogle butikker lukker helt ned, mens andre forsøger at holde sig oven vande. ”Vi håber, at vi ved at skære ind til benet kan holde skindet på næsen og ikke se vores drøm forsvinde mellem fingrene på os. Men det kræver en masse støtte fra lokalsamfundet,” udtaler to butiksejere til TØJ.
I sidste uge meddelte H&M Group, at de på baggrund af Covid-19 har set sig nødsaget til at lukke alle prøverum i samtlige af koncernens forretninger.
Nu er nogle butikskæder, inklusive modemastodonten H&M Group, gået skridtet videre. Flere danske modevirksomheder har nemlig valgt at lukke deres fysiske forretninger i håbet om at inddæmme smittespredningen af coronavirusset.
Det er blandt andet modebrandet Moss Copenhagen og undertøjskæden Femilet, der har valgt at lukke sine 12 butikker. Det skriver Finans.
”Vi må som virksomhed vise ansvarlighed. Både overfor vores ansatte, kunder og samfundet generelt. Hvis vi skal have overstået den her virus hurtigst muligt, kræver det, at alle tager del i ansvaret. Derfor lukker vi butikkerne,” siger adm. direktør i Moss Copenhagen, Anders Freund, til Finans.
Også DK Company agter at lukke sine butikker inden for de næste par dage.
”Hvis logikken i, at vi lukker grænserne og beder folk om at arbejde hjemme, skal følges, må det indebære, at vi også lukker alle butikker, der ikke sælger medicin og mad. Det skal vi gøre for hurtigst muligt at komme igennem denne situation til gavn for os alle,” siger koncernchef, Jens Poulsen, til Finans.
Der er dog også en lang række af landets butikker, der fortsat arbejder efter myndighedernes anvisninger og derfor stadigvæk holder åbent, indtil andet anbefales.
Virus hjælper ikke på butiksdød
Den smittespredende coronavirus gør selvsagt ikke noget godt for den verserende snak om et rekordhøjt antal af tomme butikslokaler i de danske byer.
Detailfolk skrev i sidste uge, at særligt Esbjerg er i en dyb detailkrise, hvor butikkerne lukker på stribe. Et af initiativerne i denne coronatid for at forhindre flere butikslukninger i byen har Esbjerg Storcenter blandt andet givet lejerne henstand for huslejebetalingen. Centeret kan nemlig se på sine kundetællere, at kunder i denne tid er en stor mangelvare.
”Det handler om rettidig omhu,” siger centerchef, Verner Thomsen, til Jydske Vestkysten, der videre siger:
”Vi vil gerne være på forkant i stedet for på bagkant, hvor lejerne ringer til os. Derfor giver butikkerne henstand for huslejen i hele april.”
”Vi kom rigtig godt fra start og blev taget rigtig godt imod. Måske kom vi med det, som Esbjerg manglede. Men 2019, og nu også 2020, har været og er hård ved Esbjergs butikker,” siger ejerne af My Nola, Betina Bjerring Madsen og Marlene Hviid, indledende til TØJ.
Coronavirusset er selvsagt ikke nogen hjælp på den butiksdød, der opleves i Esbjerg, og som lille, ny specialforretning må man gøre sit for at undgå for store konsekvenser af virusset.
”Det hele blev først sådan rigtig ekstremt onsdag den 11. marts efter pressemødet, og dagen efter var der meget stille i vores butik. Vi tror simpelthen, at folk var i chok og måske ramt af panik. Vi var dog hurtige til at få produceret en lille video og lave udmeldinger på sociale medier om, hvor vigtigt det er, at man køber og støtter lokalt. Det må have virket, for de to efterfølgende dage var butikken ganske godt besøgt,” fortæller de to ejere, der også forklarer, at de i den næste periode på indtil videre to uger tilbyder at bringe kundernes digitale køb gratis til hoveddøren i Esbjergområdet og gratis fragt i hele landet.
Myndighederne har allerede nu på flere pressemøder bekendtgjort, at den nuværende situation vil koste jobs og resultere i konkurser. Men også her tager de to ejere af butikken i Esbjerg deres forbehold og håber naturligvis ikke, at de ser sig nødsaget hertil.
”Det er noget, alle mindre virksomheder frygter lige nu. Den måde, vi forsøger at forhindre det på, er, at vi skærer ind til benet: holder udgifterne nede, skærer ned i mandetimer og begrænser vores åbningstider en smule. På den måde håber vi, at vi kan holde skindet på næsen og ikke se vores drøm forsvinde mellem fingrene på os. Men det kræver en masse støtte fra lokalsamfundet,” siger de to ejere, der afslutningsvist slår fast, at de holder butikken åbent lige så længe, at andet ikke er pålagt:
”Vi følger indtil videre myndighedernes anbefalinger, og vi vil kun lukke butikken, hvis det bliver pålagt. Ellers vil det være fatalt for vores omsætning og generelle eksistens.”
Hjulene må holdes i gang
Også den aarhusianske herretøjsforretning St. Valentin har igangsat alternativer for, at forretningen stadigvæk kører rundt.
”Når det lige pludselig bliver tomt i byerne, og kunder ikke kommer ind i butikken, så svigter omsætningen også, siger medejer af St. Valentin, Nikolaj Valentin, til tv2ostjylland.dk.
Derfor har ejerne, ligesom hos My Nola i Esbjerg, tænkt i alternativer og leverer nu selv varer på privatadressen.
”Det er sindssygt vigtigt, at vi sørger for at holde hjulene i gang i den her tid, så alt ikke ryger i lockdown og går fuldstændig i stå. Fordi det er det værste, der kan ske,” lyder det fra Nikolaj Valentin.