Det danske modebrand har indgået et samarbejde med Pyratex om at forarbejde affald fra bananproduktion til et bomuldslignende materiale.

Tøj lavet af affald fra bananproduktion? Det lyder måske usandsynligt, men ikke desto mindre er det netop det, som et nyt samarbejde mellem modebrandet Ganni og virksomheden Pyratex går ud på. Initiativet er en del af Gannis ’Fremtidens tekstiler-initiativ’, som søger at udvikle innovative materialer til fremtidens produktion.

I den forbindelse har Pyratex udviklet en metode, som omdanner affald fra bananproduktion til et bomuldslignende materiale. Affaldet bliver normalt brændt, efter bananerne er høstet, hvilket medfører en høj CO2-udledning. Produktionen af det nye materiale sikrer på den måde en lavere udledning af CO2 og er på samme tid med til at sikre de lokale producenter en yderligere indkomst.

Materialet har fået navnet Pyratex element 2 og indeholder 65 procent økologisk bomuld samt 35 procent affald fra bananproduktion.

”Ved at undgå CO2-udledningen som opstår ved afbrændingen af fødevareaffald, afhjælper man et problem, samtidig med at man skaber et bæredygtigt alternativ til syntetiske produkter – og det er den cirkulære indstilling, vi har brug for mere af. Vi er superstolte af at arbejde sammen med Pyratex, som er pionerer inden for den industri, fordi de baner vejen for en mere bæredygtig modeindustri,” siger grundlægger af Ganni, Nicolaj Reffstrup, i en pressemeddelelse.

Som en del af deres SS 23-kollektion viste Ganni for nylig en t-shirt lavet af bomuldsaffald på modemessen i København, og modebrandet arbejder kontinuerligt på at blive mere cirkulære. Det nye materiale fra Pyratex bliver introduceret i tre styles i begrænset udgave, som består af træningsbukser, en hættetrøje og en cropped fit top. De tre styles bliver sat til salg fra den 14. september på Ganni.com og i udvalgte butikker.

Foto: Ganni