Copenhagen Fashion Week nærmer sig med hastige skridt, og forud for modeugen har Miljøministeret indledt et samarbejde med mode- og tekstilbranchen, som skal hjælpe med at gøre branchen grønnere.

Mere genbrug og flere genanvendte materialer. Det er målet med den nye aftale, som Miljøministeriet har indgået med ti tøj- og tekstilvirksomheder og tre organisationer. Meningen er dermed at mindske det aftryk, som industrien efterlader på klimaet og miljøet – et mål som skal opnås gennem større cirkularitet. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

I europæisk sammenhæng ligger forbrug af tekstiler på en fjerdeplads over hvilke ting, der har det største negative aftryk på miljø og klima. Forbruget forventes at stige med 63 procent frem mod 2030, og der er derfor brug for forandringer i branchen.

På den baggrund er Miljøministeriet gået sammen med forskellige virksomheder og organisationer om at formulere en række mål, som blandt andet dækker over, at tøjet skal designes til at have flere liv, og at en større del af omsætningen på tøj skal komme fra genbrug.

”Vores forbrug er alt for højt, og det slider på klodens knappe ressourcer. Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Så vi skal væk fra den brug-og-smid-væk-kultur, som modeindustrien i dag er præget af. Det giver genlyd i branchen og internationalt, når danske tekstilvirksomheder – store som små – forpligter sig til at nedbringe deres klima- og miljøaftryk. Danmark skal være blandt de førende i den grønne omstilling af mode- og tekstilbranchen,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Lifestyle & Design Cluster kommer til at fungere som sekretariat for sektorsamarbejdet, hvor alle danske tekstilvirksomheder kan tilslutte sig målene. Indtil videre deltager Aiayu, Bestseller, DK-Company, Salling Group, Ganni, Jysk, Dansk Wilton, Mammut Hoffmann, Trendsales, Green Cotton, Dansk Mode & Textil, Wear/Dansk Erhverv, Lifestyle & Design Cluster og Miljøstyrelsen alle i samarbejdet, som fra 2023 vil blive udvidet til også at omfatte Norge, Sverige og Finland.

Foto: Lea Wermelin