Krisen truer modegiganternes overlevelse, og det resulterer i flere annullerede ordrer. Det har dog ekstremt store konsekvenser for producenterne, som befinder sig i nogle af verdens mest udsatte lande.

Det begynder så småt at blive tydeligt, at der er meget mere på spil for modebranchen i disse tider end blot økonomi. Det er nu vigtigere end nogensinde at udvise samfundssind og tage ansvar, og det er der flere modevirksomheder, der, ifølge nye undersøgelser, ikke helt formår.

En undersøgelse fra Fashion Revolution viser, at flere og flere modevirksomheder annullerer deres ordrer. Det kan virke som et fornuftigt greb i krisetider, men når virksomhederne annullerer ordrer, så annullerer de tøj, der allerede er produceret. Det har fatale socioøkonomiske konsekvenser og kan ske at blive en potentiel fare for at sprede Covid-19 i nogle af verdens mest udsatte lande. Det fortæller Secondhand First i et blogindlæg.

 

Producenter i udsatte lande rammes hårdt

Det går hårdt udover producenten, når modevirksomhederne ikke vil betale. De fleste producenter holder til i meget udsatte lande som Indien, Cambodia eller Bangladesh, og det er dem, der hænger på regningen for materialer og arbejdskraft.

Fashion Revolution viser, at omkring 1089 fabrikker i Bangladesh alene har haft annullerede ordrer for hele 1,5 mia. dollars som følge af Covid-19, hvor mange af fabrikkerne er blevet lukket på ubestemt tid. Det resulterer i et stort antal af fortvivlede medarbejdere, som mister deres job, og som ikke ved, hvordan de skal få råd til de mest basale ting.

De tabte arbejdspladser betyder også, at mange arbejdere, der er migreret til storbyerne for at arbejde, nu bliver nødt til at søge tilbage til deres hjembyer og potentielt tage Covid-19 smitten med eller arbejde under langt værre forhold. Det fortæller Secondhand First.

Det er virksomheder som Primark, C&A og Inditex, der topper Fashion Revolutions liste over dem, som har annulleret ordrer for det største beløb. Danske Bestseller er også højt på listen og indtager en femte plads.

 

Flere virksomheder lover nu at betale

Fire virksomheder har, efter udgivelsen af Fashion Revolution, lovet, at de vil betale for allerede bestilte varer. Den svenske modegigant H&M har som en af de første fortalt, at de vil betale for alle ordrer, som allerede er bestilt og for dem, som er i produktion.

”I denne ekstraordinære situation er det nødvendigt at sætte en midlertidig stopper for nye ordrer så vel som evaluere mulige ændringer på allerede bestilte ordrer. Vi står ved vores forpligtelser overfor vores leverandører ved at få leveret det tøj, som allerede er produceret såvel som det, der er i produktion. Vi vil selvfølgelig betale for alle varer, og vi vil gøre det under de aftalte betalingsordninger,” fortæller H&M til Just-style.com.