Ifølge en ny rapport er det efter militærkuppet i Myanmar ikke længere muligt for tekstilbranchen at drive forsvarlig virksomhed i landet. Den danske modegigant vurderer nu, om de vil afvikle produktionen i landet.

Siden militærkuppet i Myanmar for halvandet år siden er menneskerettighedssituationen i landet kun blevet forværret, hvilket også indbefatter dem, der arbejder på de mange tekstilfabrikker i landet.

For nylig præsenterede organisationen Ethical Trading Initiative (ETI) en ny rapport, der konkluderer, at det ikke er muligt for udenlandske tekstilvirksomheder at sikre sig, at de ikke bidrager til menneskerettighedskrænkelser såsom tvangsarbejde på fabrikkerne i Myanmar, og derfor opfordrer organisationen nu internationale tekstilvirksomheder til ikke at få syet deres tøj i landet.

I kølvandet på rapporten har den britiske tøjgigant Primark valgt at stoppe sin produktion i Myanmar, og nu overvejer Bestseller at følge trop. Det skriver Danwatch, som har spurgt den danske modekoncern om deres tilstedeværelse i landet.

Et svært dilemma

I en mail til Danwatch skriver Bestsellers pressechef, Kasper Reggelsen, at rapporten fra ETI danner et stærkt grundlag for at kunne vurdere, om Bestseller kan fortsætte med at være i Myanmar – eller bliver nødt til helt at forlade landet.

“Vi kigger i øjeblikket indgående på ETI’s anbefalinger. Situationens alvor er helt åbenbar, hvilket også understreges, og der påhviler alle internationale virksomheder i landet et stort ansvar,” skriver Kasper Reggelsen i mailen.

Modekoncernen mener dog samtidig, at de står overfor et stort dilemma, da mange ansatte vil miste deres arbejde på tekstilfabrikkerne, såfremt de internationale tekstilvirksomheder stopper deres produktion i landet.

“Det anslås, at 320.000 mennesker – og deres pårørende – vil blive direkte påvirket, hvis alle europæiske brands forlader Myanmar. Det ansvar, vi har, og dilemmaer heri, er vi meget bevidste om”, skriver Kasper Reggelsen.

For et år siden annoncerede den danske modegigant, at de ikke længere ville indgive nye ordrer på tekstilfabrikker i Myanmar, som følge af menneskerettighedssituationen i landet, og Bestseller har siden været meget opmærksom på situationen i landet.

“Vi har udvidet vores due diligence betydeligt i landet, og i betragtning af alvoren, der bliver fremhævet i vurderingen, undersøger vi også grundigt, hvordan vi kan træffe de rigtige beslutninger i de meget svære situationer, hvilket sker i dialog med alle relevante stakeholders,” skriver Kasper Reggelsen i mailen til Danwatch.

Foto: Bestseller