Smykkekoncernen er hårdt ramt af coronakrisen, der efter første kvartal medfører et sjældent millionunderskud på bundlinjen i virksomheden. Nu forbereder Pandora sig til det værst tænkelige scenarie.

Den danske smykkegigant har netop fremlagt resultaterne for første kvartal af 2020. Kvartalet er, ligesom hos utallige andre virksomheder, stærkt præget af Covid-19. Det oplyser Børsen.

Salget af smykker er nemlig faldet med 600 mio. kroner. Den lavere omsætning har medvirket til, at det overskud, som Pandora havde på bundlinjen efter første kvartal i 2019, nu er vendt til et underskud på 24 mio. kroner.

Udviklingen er særligt drevet af, at Pandora i løbet af kvartalet har været nødsaget til at lukke 90 procent af sine i alt 2750 konceptbutikker.

Der er ingen tvivl om, at koncernens andet kvartal også vil blive påvirket af Covid-19 – men det er usikkert, hvordan pandemien vil have indvirkning på resten af 2020.

 

Væbner sig mod det værst tænkelige

På baggrund af den store usikkerhed, vælger Pandora nu at udvide selskabets kreditfaciliteter med 3 mia. kroner.

Adgangen til det ekstra lån på 3 mia. kroner sikrer, at Pandora fortsat kan holde deres butikker lukket resten af 2020, såfremt det bliver nødvendigt.

”Fra et finansielt synspunkt er Pandora ekstremt stærke, og vi har lige sikret os, at der ikke vil opstå nogen problemer for os selv i et meget forfærdeligt scenarie,” siger Alexander Lacik, adm. direktør i Pandora, til Børsen.

I løbet af kvartalet har Pandora udført en såkaldt ’stresstest’ af forretningen, der indikerer, at de kan holde til et fald i omsætningen på op med 50 procent og stadigvæk være i stand til at tjene penge på driften.

 

Covid-19 sætter ikke stop for fremtidsplanerne

Pandora befinder sig midt i en historiske turnaround, hvor virksomheden investerer milliarder i at bringe smykkesalget tilbage på rette køl. Over det sidste stykke tid har smykkekoncernen investeret i blandt andet marketing, digitalisering og tilbagekøb af lagre – investeringer, der var begyndt at bære frugt i starten af 2020. Her var det organiske salg for første gang på vej tilbage i positiv vækst på tværs af en række markeder.

Selv om virusudbruddet nu har sat investeringerne på pause, er Pandora klar til at genoptage investeringerne, så snart røgen er lettet.

”Vi har en meget stærk position finansielt, og vi vil udnytte den til at genoptage vores investeringer med fuld, styrke,” siger Alexander Lacik.