Brands har i mange år set skævt til influencers og tvivlet på deres effekt, for er de overhovedet pengene værd? Nu er vi nået til et punkt, hvor de fleste er enige om effekten, men ingen taler om, hvorfor influencers ’virker’, og hvad det egentligt er, de kan. Det er en skam, for brands kan faktisk lære en masse af at se nærmere på de såkaldte ‘influencer-skills’.
Skrevet af brandrådgiver Manou Messmann
Hvad kan en influencer (egentlig)?
Udover at skabe en tydelig identifikation med deres følgere, så er der 7 områder, hvor influencers er stærke i modsætning til traditionelle brands. Det drejer sig helt specifikt om:
- Troværdighed
- Visuel styling
- Engagement
- Personlighed
- Relevans
- Ligeværdig kommunikation
- Professionel brug af sociale medier
Lad os gennemgå de 7 områder og se, hvordan de kan overføres til brands og virksomheder.
Troværdighed
For at et brand fremstår troværdigt, skal I opbygge en tillid til forbrugerne. I skal stå inde for det, I siger samt være ærlige og transparente.
Et godt eksempel på en virksomhed, der har formået at opbygge troværdighed, er Pudderdåserne. De har igennem flere år blogget om hudpleje og kosmetik uden omsvøb, og det har medført en tillid til deres brand og seneste produktserie.
Visuel styling
De fleste brands er bekendte med vigtigheden af den visuelle del af brandet, men ikke alle sikrer, at den visuelle tone of voice er konsistent 24/7 og via alle touchpoints. Kunden skal kunne genkende jer (og jeres stil), uanset om I dukker op som display annonce, Instagramfoto eller som trykt annonce. De populære influencers er vanvittigt dygtige til at skabe en sammenhængende visuel stil, der er let genkendelig.
På brandsiden er det amerikanske kosmetikbrand Glossier skarp til at markere sig visuelt. De har fundet frem til en stil, der kommer til udtryk både online og i deres fysiske butiksunivers.
Engagement
En ting er at skabe content. Men at skabe content der engagerer brugerne, får dem op af stolen og interagerer med dem – ja, det er noget helt andet. Det føles ofte som om, at der er en usynlig mur mellem brands og forbrugere, men det behøver der ikke at være.
Onlinevirksomheden Manrepeller er et godt eksempel. De er eksperter i at skabe fængende overskrifter til deres artikler og tiltag, og det får både følgere og fans til tasterne. De bliver begejstrede og får lyst til at engagere sig med brandet.
Personlighed
Er der en ting, influencers er gode til, så er det personlighed. Influencers lever af at dele sig selv med omverdenen. Paraderne er ofte nede, og de er ikke bange for at vise, hvem de er, og hvad står for. De har med andre ord forstået styrken i at stå ved sig selv – der er nemlig ingen andre, der kan være dig. Men her halter brands og virksomheder efter. Mange er bange for at træde forkert eller virke uprofessionelle. Det er en skam. Der er nemlig ufatteligt gode muligheder for at connecte med din forbruger, hvis du blotter lidt af virksomhedens personlighed.
Et eksempel her er Oatly, der producerer et vegansk alternativ til mælk. De taler til forbrugeren på samme måde, som din bedste og sjoveste ven – og det virker!
Relevans
Influencers er gode til at dele gavmildt ud af de produkter og oplevelser, der fascinerer og vækker noget i dem, men hvordan gør vi det som brand? Vi får fortalt, at vi skal spytte content ud konstant, men hvad skal vi sige? Det kan nemlig være vanskeligt at dele indhold som brand, uden at det opleves som en udspekuleret trigger til salg – og det kan kunden lugte langt væk. Men det er muligt.
Hvis vi ser på en virksomhed som museet Louisiana, så evner de at samle masser af besøgende, uden at det føles påtrængende. Hvorfor? Fordi det de deler opleves som relevant, og man får fornemmelsen af, at der eksisterer en oprigtig passion bagved foretagenet. Museet har noget på hjerte – og det kan vi mærke.
Ligeværdig kommunikation
En ting, der kan få kunder helt op i det røde felt er distancering og en dialog, der er karakteriseret ved, at virksomheden taler til kunden i stedet for med kunden. Vil I have en god relation til jeres kunder, så skal jeres kommunikation være præget af en ligeværdig dialog.
Ikea mestrer denne kunst til UG. Tag et kig på deres skiltning næste gang du aflægger Ikea et visit, og bliv inspireret til en dialog, der er præget af ligeværdig respekt mellem brand og kunde.
Professionel brug af sociale medier
De sociale medier fylder mere og mere – og de fleste brands og virksomheder har efterhånden fået ansat en eller flere til at håndtere de sociale medier. Tilstedeværelsen på de sociale medier er altafgørende i et samfund, hvor vi bruger det meste af vores tid online. Her er det vigtigt at notere sig, at det ikke er tilstrækkeligt at være tilstede – i skal også tage tilstedeværelsen seriøs. Halvhjertede forsøg på Instagram og Facebook duer simpelthen ikke.
Tænk på, hvorfor en kvinde som Pernille Teisbæk har fået så omfattende en succes på de sociale medier. Hun har taget platformene seriøst fra begyndelsen. Herhjemme er brandet Naked Cph dygtige. De skaber løbende kampagner, der viser en seriøsitet – og det giver pote på salgssiden.
Skal brands være som influencers altid?
Et brand skal hverken være eller agere som en influencer 24/7, da brands trods alt tilbyder andet end influencers. Men brands kan lade sig inspirere af de mekanismer, som influencers både bevidst og ubevidst benytter sig af og dermed skabe stærkere relationer til deres kunder. Kunden må gerne mærke, at der er mennesker bag brandet, men I skal selv vurdere, hvilken form for brand I er, og hvor I ønsker at bevæge jer hen som brand. Og det kan I vise gennem jeres brandpersonlighed og brand-dna.