”Det udgør et enormt økonomisk slag for Bestsellers leverandører og producenter.” Sådan lyder det fra en interesseorganisation, der nu udskammer koncernen på en global liste. Bestseller afviser dog kritikken og fastslår, at der er tæt kontakt med virksomhedens leverandører.

Coronakrisen truer modevirkomheders overlevelse, og det resulterer i flere annullerede ordrer. De annullerede ordrer har dog ekstremt store konsekvenser for leverandører og producenter. Det kunne en undersøgelse fra Fashion Revolution tilbage i starten af april fastslå.

Nu har interesseorganisationen WRC, Workers Right Consortium, der har hovedsæde i USA, lavet en liste over globale modeselskaber, der har forpligtet sig til at betale leverandørerne fuldt ud for de afgivne ordrer, og hvem der ikke har. På sidstnævnte står blandt andet danske Bestseller, der afsætter tøj på 55 markeder rundt om i verden. Det oplyser Jyllands-Posten.

På negativlisten optræder også britiske Primark og de amerikanske selskaber Wallmart og Gap. Bestseller er ked af udskamningen.

”Vi har kendskab til WRC’s liste, men der er mange nuancer i denne situation, der ikke kan gøres op i sort og hvid. Selv om mange gerne vil se det sådan,” siger bæredygtighedschef i Bestseller, Dorte Rye Olsen, til Jyllands-Posten.

 

Afviser kritikken

WRC’s direktør, Scott Nova, skriver i en mail til Finans, at Bestseller er på listen, da den danske koncern over for leverandører ”pålægger tilbagevirkende prisreduktioner, annulleringer af ordrer og forsinkelser i betalingen.”

Bestseller afviser dog denne kritik.

”WRC’s liste er en meget forenklet måde at beskrive ansvarlighed på og tager ikke forbehold for helheden i leverandørsamarbejde under en krise uden fortilfælde. Vi hjælper hinanden, hvor vi kan og prøver at sikre vores fælles forretning. Og dermed så mange jobs som muligt – også via fremtidige ordrer,” forklarer Dorte Rye Olsen.

Derudover fastslår Dorte Rye Olsen, at koncernen, allerede inden coronakrisen brød ud, var en del af en endnu ikke udgivet version af rapporten. Dengang blev den danske koncern fejlagtigt noteret for at have annulleret ordrer for et trecifret millionbeløb, som siden er trukket tilbage.

Anders Holch Povlsen, Bestsellers ejer og adm. direktør, har over for Finans fastslået, at der er tæt dialog med alle leverandører.

”Vi vil gøre vores yderste for at holde gang i hjulene hos leverandører og efterleve vores forpligtelser. Derfor vil vi fortsat modtage varer, på trods af at der ikke er kunder til det i den næste tid,” fortalte Anders Holch Povlsen til Finans for en måned siden.

På den positive del af listen er blandt andet H&M, som var et af de første modeselskaber til at fortælle, at de vil betale for alle de ordrer, som allerede er bestilt samt dem, som er i produktion.

Bestsellers placering på den negative del af listen skyldes blandt andet, at den danske koncern ifølge WRC mangler at afgive en forpligtelse til at betale fuldt ud for afgivne ordrer.