Coronavirusset har i Danmark allerede ført til flere fyringer og færre jobopslag end i samme periode i de seneste år. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Det omsiggribende coronavirus har flere vidtrækkende konsekvenser på samvittigheden, og ikke mindst detailbranchen er hårdt ramt af dets hærgen. I går blev adskillige butikker som del af storcentre eller andre shoppingsteder påbudt at lukke, flere modeforretninger har det hårdt, og flere virksomheder afskediger i disse dage massevis af medarbejdere.

Coronavirusset påvirker allerede nu arbejdsmarkedet, og fra udgangen af uge 11 er der væsentligt flere nye ledige end i den samme periode i tidligere år. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, der i en pressemeddelelse har offentliggjort de første tal på nyledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere med videre siden coronavirussets udbredelse i Danmark.

Mandag og tirsdag i uge 12 blev henholdsvis 6.987 og 3.995 nye ledige registreret. Det er mere end tre gange så mange som gennemsnittet for de tilsvarende dage i de senere år, lyder det fra ministeriet, der samtidig kan oplyse, at udviklingen i nyopslåede job også går i den gale retning. I mandags blev der opslået 658 nye stillinger på Jobnet mod i gennemsnit godt 1000 stillinger i samme periode i de senere år.

 

”Vi vil gøre alt, der skal til for at sikre dansk økonomi og danske arbejdspladser”

Regeringen har blandt andet indgået en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter om lønkompensation og forhandlede og præsenterede i går en nye hjælpepakke, der skal sikre selvstændige en lignende kompensation.

”Vi vil gøre alt, der skal til for at sikre dansk økonomi og danske arbejdspladser. Det handler om folks arbejde og levebrød. Uanset hvad vi gør, så vil sundhedskrisen desværre have indflydelse på vores arbejdsmarked, hvilket de nye tal viser. Nu er det op til os politikere at sikre, at det går mindst muligt udover danske lønmodtagere, selvstændige og virksomheder,” udtalte Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forud for gårsdagens pressemøde og fortsatte:

”Udviklingen de seneste dage er bekymrende, og det er noget, vi ser i de fleste lande. Nogle steder med større negativ gennemslagskraft end i Danmark, hvilket blandt andet skyldes, at vi allerede har gennemført initiativer med stor betydning. Det gælder for eksempel vores trepartsaftale om lønkompensation, der gør det muligt for privatansatte at beholde deres fulde løn og job, og den store hjælpepakke, som netop er fremlagt målrettet selvstændige og særligt hårdt ramte brancher. Men vi følger udviklingen meget nøje, og vi er parate til at tage yderligere tiltag.”