”Alle storcentre, overdækkede arkader og andre større shoppingsteder skal lukke,” lød det i går fra statsministeren. Flere butikker gør eller har allerede gjort det samme.

Coronavirusset har allerede haft vidtrækkende konsekvenser for både det nationale og internationale erhvervsliv, og nu melder endnu en sig. Fra i dag kl. 10.00 og frem til 30. marts 2020 er en række butikker pålagt at lukke.

”Alle storcentre, overdækkede arkader og andre større shoppingsteder skal lukke,” meddelte Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, på pressemødet i Statsministeriet i går aftes.

Dog har fysiske butikker uden for ovenstående handelssteder fortsat mulighed for at holde åbent, men det med skærpede krav fra regeringen.

”I skal have plads nok, og alle kunder skal informeres. Kunder skal kunne vaske hænder og spritte af, og der skal være god afstand mellem mennesker – også i købssituationer. Det gælder indenfor, når man skal betale eller kigge på varer. Det gælder også udenfor, så der ikke pludselig er kødannelse der. Rigtig mange butikker har allerede taget gode initiativer – tak for det. Nu skal vi have alle butikkerne med,” lød fra Mette Frederiksen i går.

 

Flere butikker vil følge

Flere fysiske butikker er hårdt pressede. Nogle forsøger at holde skruen i vandet, andre lukker helt ned.  I kølvandet på lukningen af storcentrene forventer direktør i brancheforeningen Dansk Detail, Jens Birkeholm, at flere butikker uden for centrene vil følge storcentrene.

”Der er en økonomisk virkelighed, som siger, at det ikke giver mening at holde åbent – også selv de fleste ansatte er sendt hjem, så der kun er indehaveren og en butikselev tilbage. De nemmeste penge, man kan hente, er jo de omkostninger man kan spare,” udtaler han til Børsen.

Modegiganten H&M Group har allerede lukket adskillige af sine butikker i Europa, og i dag oplyser virksomheden, at alle butikker i Danmark, Tyskland, USA, Canada, Portugal og Belgien midlertidigt lukker. 500 af H&M Groups 516 butikker i Kina er imidlertid genåbnet, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Desuden lukker Magasin også alle sine stormagasiner efter myndighedernes anbefalinger. Det skriver Berlingske.

 

DK Company-direktør er tilfreds med lukningen af storcentre

Adm. direktør for DK Company, Jens Poulsen, er godt tilfreds med den midlertidige lukning af butikker i storcentre og arkader, men ifølge ham burde der være gjort hårdere tiltag, så situationen hurtigst muligt kan vende tilbage til normalen, siger han til Børsen.

Tirsdag meddelte modkoncernen, at samtlige 250 butikker i Danmark og Norge lukker midlertidigt.

”På det økonomiske plan er vi alle ude i en total uoverskuelig situation, uanset om butikkerne er åbne eller ej. Der er alligevel få kunder, og hvis vi kan minimere smittefaren yderligere, som må være den danske strategi, er det vejen frem. Det vigtigste for mig lige nu er, at vi reducerer smitterisikoen for vores ansatte og kunderne,” udtaler adm. direktør i DK Company, Jens Poulsen, til Finans.

DK Companys butikker forventes at lukke enten i dag eller i morgen, og i går valgte virksomheden også at afskedige 125 medarbejdere på kontoerne i København, Vejle og Ikast. Det skriver TV Midtvest.

”Det gør ondt. Det er en hård dag. Men vi bliver nødt til at kigge på det med ansvarlighed, og vi kan ikke se en bedring på den korte bane,” udtaler Jens Poulsen.

 

Regeringen er klar med ny hjælpepakke

På et pressemøde har landets finansminister, Nicolai Wammen, og erhvervsminister, Simon Kollerup, præsenteret en ny hjælpepakke, der er målrettet de små og mellemstore virksomheder.

“Vi spænder et stort sikkerhedsnet ud under danske virksomheder og arbejdspladser. Det gør vi, fordi situationen er så ekstraordinær, som den er,” udtaler finansminister Nicolai Wammen ifølge Finans.

Hjælpepakken indeholder to initiativer, hvoraf det ene er rettet de virksomheder, som er, hvad der på pressemødet kaldes “ekstraordinært” hårdt ramt af nedlukninger og dermed står uden indkomst. Her nævnes blandt andet restauranter og hoteller. Disse virksomheder kan, såfremt deres omsætning er faldet med mindst 40 procent, få dækket op til 80 procent af deres faste udgifter til blandt andet husleje og el.

Det andet initiativ er rettet små, selvstændige erhvervsdrivende, der kan få kompensation for 75 procent af deres omsætningstab på op til 32 t. kroner per måned. Her er det et krav, at virksomheden har mistet mere end 30 procent af omsætningen og tæller færre end 10 fuldtidsansatte.

Initiativerne er vurderet til at koste staten op mod 40 mia. kroner og gælder fra den 9. marts og frem til den 9. juni.