Copenhagen Cartel lancerer en helt ny form for tekstil, der blandt andet er lavet af tang. Tekstilet kalder de OCN WEED®, og startuppen håber, at det nye og mere miljøvenlige tekstil vil revolutionere modebranchen og på sigt stoppe brugen af det ressourcekrævende konventionelle bomuld.

Tang. Det naturlige vidundermiddel har mange funktioner og bruges allerede flittigt i blandt andet mad, kosmetik og medicin – og nu også i tøj.

Det danske bæredygtige brand Copenhagen Cartelder tidligere på året åbnede sin første butik – har nemlig udviklet en helt ny form for tekstil med den alsidige havplantes fibre. Tekstilet hedder OCN WEED® og er endnu et skridt mod en mere miljøvenlig tekstil- og modebranche. Det skriver Copenhagen Cartel i en pressemeddelelse.

”OCN WEED® er et forsøg på at erstatte konventionel bomuld ved at skabe et tekstil, der udfordrer normerne og går forrest for at skabe et klimavenligt alternativ. Ved at bruge tang sparer vi vand i både gro– og produktionsfasen, sammenlignet med konventionel bomuld, og kan derfor tilbyde et mere fremtidssikret materiale,” siger Katrine Lee Larsen, founder og CEO i Copenhagen Cartel.

 

Verden mangler vand

OCN WEED® består af 30 procent tangfiber og 70 procent økologisk bomuld. Tangen høstes ud for Islands kyst, og netop den naturlige produktion i havvand gør tang til en langt mere fremtidssikker fiber end konventionel bomuld.

”Vand er kilden til alt liv på jorden. Desværre er 40 procent af verdens befolkning allerede påvirket af vandmangel, og problemet forventes kun at vokse sig større i fremtiden. Det er en udfordring, vi simpelthen ikke kan ignorere,” fortæller Katrine Lee Larsen, og fortsætter:

”Der er ingen tvivl om, at ferskvand er en af vores mest dyrebare ressourcer. Det er afgørende, at vi passer på den, og et af de steder, vi kan gøre den største forskel, er i produktionen. Modebranchen er en af de helt store klimasyndere. Især når vi måler på vandforbrug og CO2-aftryk i produktionen. Alligevel er det anslået, at branchens forbrug stiger med mere end 50 procent frem til år 2030. Vi er ganske enkelt nødt til at gøre noget,” siger Katrine Lee Larsen.

Konventionel bomuld er en af de mest anvendte fibre i tekstil, men også den, der kræver mest ferskvand i sin produktion. Hvert år bliver der høstet 26 millioner tons bomuld på verdensplan. Til sammenligning er tang en naturligt regenererende ressource, der vokser i frodige mængder i havet.

“Tang er faktisk en ret magisk organisme, der naturligt vokser i frodige mængder i havet, hvorfor det ikke kræver andet vand end det vand, det allerede står i. Jo mere tang vi dyrker, jo bedre er det for havet og dets økosystem. Og halvdelen af den ilt, vi indånder, kommer fra fotosynteseapparater såsom plankton og tang. Tro det eller ej, så producerer regnskoven kun halvt så meget ilt. Derfor er vi hos Copenhagen Cartel dedikerede til at beskytte havene og holde dem rene og fri for forurening, så vores fantastiske og livsgivende tang kan fortsætte med at vokse,” lyder det fra Katrine Lee Larsen.

 

Kun første skridt på rejsen

Copenhagen Cartel er især kendt for sit badetøj, som skabes ud af genanvendt plastik og fiskenet, som samles op fra havet. Brandet producerer også casual wear og joggingtøj ud af økologisk bomuld, og supplerer nu sit udvalg af ansvarligt fremstillede produkter med en ny unisex kollektion syet med OCN WEED®-tekstilet.

Katrine Lee Larsen fortæller, at arbejdet med OCN WEED® kun lige er begyndt:

”Det her er kun første version. Vi vil løbende fortsætte med at udforske materialet og måderne, vi kan bruge tangfibrene på. Det ultimative mål er at erstatte bomuld helt. Der er nok et godt stykke vej endnu, men OCN WEED® er det første skridt på rejsen mod en revolution inden for tøjproduktion.”