TØJ har talt med Lene Nedergaard, Head of Global Marketing hos Ecco, som passioneret deler sine erfaringer om dét at være en del af den sønderjyske familievirksomhed. Hun lægger endvidere Ecco-dna’et på bordet og fortæller om, hvordan den stærke position på markedet er blevet næret og plejet i et halvt århundrede.


Artiklen er bragt i TØJ SS 20 Men/Women


 

I Bredebro i Sønderjylland grundlagde ægteparret Birte og Karl Toosbuy i 1963 det, som vi i dag kender som Ecco – en global producent af sko og læder. Virksomheden fik sit helt store gennembrud i 1970’erne og er i dag et af verdens førende skobrands med forhandlere i omkring 100 lande og mere end 21.000 ansatte på verdensplan.

 

Familiefølelse og design for det bedre

Men hvordan har Ecco udviklet sig over årene siden grundlæggelsen af skovirksomheden i 1963?

”Ecco er en virksomhed, der aldrig står stille. Vi besidder den altafgørende nysgerrighed til at udvikle, og vi forfiner konstant,” fortæller Lene Nedergaard, Head of Global Marketing hos Ecco.

Lene Nedergaard har været hos Ecco i 18 år og er blevet fuldstændig opslugt, som hun selv udtrykker det – opslugt af alt det, som Ecco står for. I hendes optik har virksomheden formået at tage sit håndværk et skridt videre, og derudover åbner miljøet op for lige præcis et menneske som Lene Nedergaard.

”Den profil, som virksomheden har, giver plads til én som mig – fra buntmager til marketingchef,” forklarer hun.

Eccos dna tager endvidere afsæt i ønsket om at udvikle og gøre en forskel. Det handler ikke ’bare’ om at lave sko, men det handler om design for det bedre og en forretningsmodel, der understøtter de strategiske tiltag. Mange af medarbejderne i huset har også været ansat i mange år.
”Det er en familievirksomhed, hvor familiefølelsen er meget fremherskende,” kommenterer Lene Nedergaard.

 

”Vi lader os inspirere – dét er humlen”

Ifølge Lene Nedergaard finder Ecco sine største styrker i funktionalitet, pasform samt forfinelse af produkter. Innovation har også en ganske vigtig rolle i hele virksomhedens tilgang til arbejdet med sko:

”Det gælder både innovation på såler, men også på lædersiden i forhold til, hvordan vi udvikler materialet, så det bliver stærkere, tyndere og mere åndbart. I dag er det helt specielt for en skoproducent at eje værdikæden fra garveri, hvor egne lædertyper bliver udviklet, til også at lave sålerne selv. Vi udvikler og designer vores egne læster, hvorved vi kan genskabe fodens anatomi, hvilket er en af de vigtige komponenter for at skabe komforten i Eccos produkter. Metoden, som kaldes Fluidform, er en væskeindsprøjtningsteknologi, hvor en let væske gennemgår en tilstandsændring. Under omdannelsen fra væske til sål smelter vi vores læderoverdel direkte til sålen, hvilket resulterer i en både stærk og fleksibel sko, hvor man undgår brugen af lim eller søm,” forklarer marketingchefen, der i det daglige leder sit team fra Eccos hovedsæde i Bredebro.

Ecco har rødder i dansk design og henter blandt andet stor inspiration fra naturen med henblik på det visuelle udtryk.

”Det kan være et blad – dets form eller struktur, som vores designere henter kunstneriske islæt fra,” siger Lene Nedergaard.

Ecco har haft en stærk position på markedet i en del år efterhånden, men hvordan gør man lige det – hvordan går man forrest?

”Det er en kombination af vores produkt og en forretningsmodel med en global distribution, hvor vi i dag er repræsenteret i 99 lande. Derudover er det et fokus på egen detailhandel og onlinebutikker, hvor vi gør en ihærdig indsats for at fortælle historien om brandet, som er så meget mere end skoproducent – vi kombinerer traditionelt håndværk med moderne skomageri og opfylder et behov, der er i markedet for Eccos komfort,” fortæller Lene Nedergaard.

 

Et bæredygtigt slag for fremtiden

Hos Ecco er der stort fokus på bæredygtige løsninger, og det afspejler sig blandt andet i den måde, som virksomheden producerer læder på, herunder lædertypen DriTan.

”Når vi laver DriTan, bruger vi en bæredygtig garvemetode, og det betyder, at vandforbruget bliver væsentligt reduceret. Det er en unik proces, der er udviklet i vores eget laboratorium. Det bliver ret teknisk, men helt grundlæggende handler det om at få garvningsstoffer ud af læderet og bevare naturlige kollagener,” fortæller marketingchefen.

I arbejdet med nye, bæredygtige metoder sparer Ecco 20 liter vand pr. skind, der bliver garvet. Det svarer til 25 millioner liter vand alene fra Eccos garveri i Holland.

”Ecco står ganske enkelt ikke stille,” kommenterer Lene Nedergaard.

Ønsket om at handle ansvarligt og bæredygtigt har også andre forgreninger for den store skoproducent. Hvert år arrangerer Ecco et Walkathon i Danmark, hvor pengene går til velgørenhed – for hver kilometer, man går, bliver der givet donationer. Det største Walkathon finder sted i den
danske hovedstad – i år for tyvende gang. Fokus på bæredygtighed er et slag for fremtiden, men hvad byder sig ellers for den danske skomastodont fremadrettet?

”Mere af det samme. Vi udvider til nye markeder, holder fast i vores kernemarkeder, og ud fra et marketingperspektiv skal vi selvfølgelig fortsat arbejde med at gøre opmærksom på brandet og det unikke ved Ecco,” fortæller Lene Nedergaard.

I det nyeste Ecco-regnskab kan man også se, at succes på markeder som blandt andet USA og Asien har avlet en rekordomsætning omkring 10 milliarder kroner. Det er cirka 250 millioner kroner højere end året før. Lene Nedergaard afrunder:

”Det er en spændende rejse at være med på. Det er virkelig en unik virksomhed, som tager sig godt af sine medarbejdere, og som er i konstant udvikling .”

Foto: Ecco