Ny undersøgelse viser, at man ikke skal købe genbrugssko til børn under 11 år på grund af fodsundhed. ”Det er godt at se, at danskerne er optagede af at genbruge, for det er der brug for på særligt tekstilområdet, men lige med børnesko er det ikke så simpelt,” siger Nikolai Klausen, direktør i Skobranchen.
Når tusinder af børnefødder går i institutioner eller skole, er der stor sandsynlighed for, at flere af dem går i genbrugssko. En ny undersøgelse viser nemlig, at 35 procent af danske forældre har købt brugte børnesko det seneste år og forventer at gøre det igen, og her skiller særligt fædrene sig ud – hvilket kan pege på et problem.
Selvom fædrene kun er den primært ansvarlige for indkøb af børnesko i 11 % af tilfældene, så ser de i langt højere grad til genbrugsmarkedet. Således svarer 24 %, at de ofte køber brugte børnesko, hvor det kun er 15 % af mødrene, og hele 43% af fædrene har planer om at købe brugte børnesko det kommende år – betydeligt flere end mødrene, hvor det kun er 27 %. Hos Skobranchen, der står bag undersøgelsen, kalder tallene på opmærksomhed, for selvom genbrug er en positiv tendens, er det lige med børnesko ikke helt uproblematisk:
”Det er godt at se, at danskerne er optagede af at genbruge, for det er der brug for på særligt tekstilområdet, men lige med børnesko er det ikke så simpelt. Børns fødder vokser og udvikler sig nemlig enormt hurtigt, og det betyder et behov for sko med den helt rette pasform. Her kan det være en udfordring med brugte sko, der kan være slidte eller formet til en anden fod, og det er vigtigt at være opmærksom på, for sko er ikke bare sko, særligt ikke for de små op til 11-års alderen,” siger Nikolai Klausen, der er direktør i Skobranchen.
Børnesko og sunde fødder går fod i fod
Skoenes påvirkning på fodsundheden har længe været undersøgt, og selvom der i forskningsmiljøet er generel enighed om, at der er en klar sammenhæng mellem skovalg og fodsundhed, er det et område med behov for øget viden.
Det er et større tværfagligt forskningsprojekt mellem Rigshospitalets Børneortopædiske afdeling og Danske Fodterapeuter i gang med at ændre på. Projektet med navnet PANICfeet undersøger nemlig over en årrække over 500 børns fodproblemer og skoudfordringer. Selvom studiet stadig er igangværende, kan parterne bag allerede nu se et væsentligt behov for at sætte større fokus på, hvor vigtig den rette sko til den rette fod er for børns fodsundhed:
”Vores undersøgelser af skolebørnenes fødder og fodtøj viser, at alt for mange børn går i for småt, stort, smalt eller bredt fodtøj. Det kan i længden gå ud over børns fodsundhed, fordi de kan få nedgroede negle, hård hud og forkerte fodstillinger. Børns fødder er meget fleksible, og man skal som forældre passe rigtig godt på dem, mens de vokser. Det er klart, at brugt fodtøj øger risikoen for forkert pasform, og derfor fraråder fodterapeuter generelt, at man lader sko gå i arv eller køber dem brugte,” fortæller Cille Holse, der er formand for Danske Fodterapeuter og én af fodterapeuterne på PANICfeet-projektet.
Foto: PR