”Der er med Covid-19 blevet smidt en bombe ind i dansk erhvervsliv, og det har i den grad påvirket e-handlen,” lyder det fra FDIH, hvorfra nye tal viser, at coronasituationen får nogle netbutikker til at trykke speederen i bund, mens andre hiver i nødbremsen.

Alt imens de danske forbrugere er ved at tilpasse sig en helt ny hverdag, mærker netbutikkerne til coronavirussets konsekvenser – dog på vidt forskellige måder. FDIHs e-handelsbarometer har taget temperaturen på dansk e-handel i 1. kvartal af 2020, og fremlægger nu nye tal. Tal, der blandt andet giver et billede af en modebranche i nød og digitale dagligvarebutikker i susende fremgang.

E-handelsbarometeret viser, at hver femte danske netbutik oplever en omsætningsvækst på mindst 50 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Derudover er der samlet set 53 procent af netbutikkerne, der er haft fremgang i 1. kvartal.

Adm. direktør hos FDIH, Niels Ralund, anser fremgangen som værende på niveau med Black Friday.

”Det særlige for dette kvartal er, at vi er helt ude i ekstremerne. Fremgangen svarer mange steder til Black Friday-niveauer, mens andre nærmest ingen ordrer får,” forklarer han.

Da netbutikkerne blev adspurgt af FDIH i slutningen af 2019, forventede blot 5 procent af virksomhederne en så voldsom en vækst. Omvendt melder 8 procent om tilbagegang i salget med mindst 15 procent – det var der kun 1 procent af netbutikkerne, som forventede i slutningen af sidste år.

”Der er med coronavirusset blevet smidt en bombe ind i dansk erhvervsliv, og det har i den grad også påvirket e-handlen, hvor planer og budgetter på ganske kort tid er blevet ændret totalt. Nogle må hive i nødbremsen og droppe planer, mens andre pludselig må trykke på speederen og fremskynde projekter, der ellers lå et godt stykke fremme i tiden,” lyder det fra Niels Ralund.

Han peger blandt andet på interiørbrandet Moodings, som på grund af et svagere salg har udskudt en international satsning, og nemlig.com som er i fuld gang med at implementere projekter, som ellers lå ude i fremtiden, for at kunne følge med den vilde efterspørgsel.

I modebranchen er der også flere eksempler på brands, hvor Covid-19 har sat gang i kreativiteten samt fremskyndet nye digitale tiltag. Modehuset bag Day Birger et Mikkelsen og 2ndday har netop lanceret to nye webshops, Bruuns Bazaar fremviser deres kollektion til samarbejdspartnere digitalt i stedet for fysisk mens modeportalen Zalando lancerede deres ’Connected Retail’-program med henblik på at støtte fysiske butikker.


Vareudvalget er afgørende

FDIHs e-handelsbarometer viser, at vareudvalget udgør en stor betydning for, hvordan man som netbutik bliver påvirket af Covid-19.

Det er ifølge e-handelsbarometeret de digitale dagligvarebutikker og butikker, som sælger bøger, hjemmetræningsudstyr og hobbyartikler, der oplever markant fremgang, mens blandt andet tøjbutikkerne lider.

Derudover er omni channel virksomhederne hårdt ramt, hvor 12 procent har oplevet et fald på over 15 procent.


Vågner op til en ny virkelighed

Danmark er nu i gang med en stille åbning, hvor flere og flere virksomheder vækkes fra dvale. Det er dog en ny virkelighed, som de danske netbutikker vågner op til – og det har ifølge FDIH påvirket forventningerne til 2. kvartal.

68 procent af netbutikkerne har positive forventninger, mens andelen, der forventer en negativ udvikling, stiger markant fra 4 til 21 procent. Hver tredje netbutik forventer omvendt, at omsætningen stiger mindst 25 procent i 2. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år.

”Der er en klar tendens til, at dem, der har haft et skidt 1. kvartal, forventer, at det vil vare ved i 2. kvartal. Det er selvfølgelig bekymrende, for hvis forventningerne holder stik, så vil vi desværre sandsynligvis se nogle butikker, der allerede nu kæmper, dreje nøglen om,” fortæller Niels Ralund.

Han har dog et håb om, at flere butikker vil se bedre salg i 2. kvartal.

”Genåbningen kan forhåbentligt få flere til at købe nogle af de ting, de har holdt igen med. Samtidig hører vi også fra butikkerne, at der er kommet mange nye kunder, som aldrig tidligere har handlet på nettet, og de har forhåbentligt fået smag for at handle endnu flere ting online. Jeg er ikke i tvivl om, at coronavirusset vil påvirke dansk e-handel i lang tid fremover.”