I tråd med de grønne ambitioner og med målet om at skabe fremtidens bæredygtige løsninger lancerer den danske modegigant en ny innovationsplatform.

Bestseller præsenterede i august sin bæredygtighedsrapport for 2019, hvori koncernen fremstiller ambitiøse mål om at være med til at gøre modeindustrien grønnere.

Dengang sagde direktør Anders Holch Povlsen:

”I dag er det at gøre en god forretning i sidste ende afhængigt af, hvordan man integrerer bæredygtighed i sin forretning.”

Bestseller har da også taget flere initiativer i kampen for en grønnere modebranche, og nu tager giganten endnu et stort skridt i den bæredygtige retning.

Bestseller kan nemlig nu løfte sløret for en ny innovationsplatform. Platformen går under navnet Fashion FWD Lab og er et eksperimenterende udviklingsværksted, hvor målet er at skabe fremtidens bæredygtige løsninger i samarbejde med førende innovatorer, så den bæredygtige udvikling inden for modeverdenen bliver accelereret.

”Hidtil har vi ikke været særligt højlydte omkring vores vidtrækkende indsats og bidrag til bæredygtige innovationsprojekter. Bestseller engagerer sig i talrige projekter i hele verden, både nogle med langsigtet fokus og andre, der snart er klar til kommerciel produktion. Men vi har manglet et knudepunkt, hvor vi kunne samle alle vores innovationsprojekter og vise dem frem – og derfor besluttede vi at skabe vores nye innovationsplatform,” lyder det fra Camilla Skjønning Jørgensen, der er Sustainable Materials & Innovation Manager i Bestseller.

Fashion FWD Lab fokuserer på nye low-impact og cirkulære materialer, bedre produktionsmuligheder og -processer samt nye forretningsmodeller.

”Når man arbejder med fibre og tekstil, er de vigtigste elementer teksturen og materialets funktion. Derfor skaber vi en udstilling, hvor vi kan fremvise vores materialer såvel som nye projekter,” siger hun videre og cementerer:

”Vejen til en bæredygtig modeindustri er både kompliceret og fyldt med fejl og mangler. Vi rammer ikke altid plet i første forsøg, men vi skal nok nå frem til en destination, for vi er fast besluttede på at lykkes – og skridt for skridt vil vi skabe fremtidens modeindustri.”

Foto: Camilla Skjønning Jørgensen
Præsenterer flere samarbejder

En af de innovatorer, som Bestseller kan præsentere et langsigtet samarbejde med i forbindelse med den nye innovationsplatform, er finske Spinnova.

Spinnova er ved at knække koden til at producere verdens mest bæredygtige materiale, skriver Bestseller i pressemeddelelsen, hvori det også fremgår, at Bestseller skal hjælpe Spinnova med at gøre materialet egnet til en bæredygtige, kommerciel produktion.

Foto: Spinnova

Planen er i fællesskab at skabe en mere bæredygtig fremtid gennem fælles produktudvikling, hvor Bestsellers brands Vero Moda, Vila og Selected tester Spinnova-fibre.

”Det har været afgørende for vores materialeudvikling at have suveræne brand-partnere som Bestseller, som har ekspertisen og ressourcerne til at samarbejde med en innovator som os. Bestseller har helt konkrete mål med deres bæredygtighedsstrategi, og vi er ikke i tvivl om, at de er opnåelige. Bestseller deler vores værdier, når det gælder bæredygtighed, og har en åbensindet, meget professionel og praktisk tilgang til innovation. Det er præcis det, der kræves, for at kunne lave bæredygtige materialer tilgængelige så hurtigt som muligt,” lyder det fra CEO og medstifter af Spinnova, Janne Poranen, i pressemeddelelsen.

Foto: Janne Poranen

Hos Bestseller glæder man sig også over samarbejdet.

”Vi er ekstremt stolte over at annoncere samarbejdet med Spinnova, som er en meget lovende materialeinnovator. Vores mål er som altid at føre modeindustrien i en mere bæredygtig retning. Bestseller er en af de første til at teste Spinnovas revolutionerende materiale, og vi tror oprigtigt på deres ambition om at kreere et fuldt ud bæredygtigt materiale, som kan skaleres til kommerciel produktion,” lyder det fra Camilla Skjønning Jørgensen.

Fibermaterialet, som Spinnova står bag, er produceret af FSC-træ og affald uden brug af skadelige kemikalier og med et minimalt vandforbrug.

Udover samarbejdet med Spinnova kan Bestseller også præsentere samarbejder med biotech-virksomheden Pond, der udvikler bionedbrydelige alternativer til oliebaserede produkter som plast, Beyond Leather, der producerer og udvikler vegansk læder på æblerester samt Infinited Fiber, der er en cirkulær recycling metode, der tager udgangspunkt i gammelt, kasseret tøj og pap og skaber nye bionedbrydelige fibre, der minder om bomuld. Herudover er Bestsellers samarbejde med Organic Cotton Accelerator også en udløber af Fashion FWD Lab.

Foto: Spinnova