Samarbejder, eller collabs, har været et yndet marketingtiltag i flere år. Alligevel er tendensen, at det bliver mere og mere populært. ”Det er at tage skridtet videre. Her handler det ikke længere kun om marketing, men at man tager influenten helt med ind i maskinrummet,” fortæller Henrik Akselbo, direktør og medstifter af Represented by Bloggers Delight, til TØJ.
Louis Vuitton x Supreme, Balmain x H&M og Adidas x Ivy Park.
Det er blot et udpluk af de brand-samarbejder, der har været i den internationale modeindustri gennem tiden. Samarbejder mellem brands, brands og butikker eller brands og influencers har været en del af branchen i mange år.
Og selv om nogen måske vil mene, at det efterhånden er en kliché, kan man ikke komme udenom, at det er en effektiv måde at markedsføre sig på.
Samarbejder, eller ’collabs’, forsvinder derfor ikke foreløbigt. Tværtimod ser det ud til at blive mere og mere populært. Især samarbejder mellem influencers og brands – også i Danmark. Det er der særligt én årsag til, fortæller Henrik Akselbo, direktør og medstifter af Represented by Bloggers Delight, der er specialiseret inden for influencer marketing.
”Vi ser generelt, at influencer marketing er vokset meget de sidste 10 år, for det personliggør virksomhedernes marketing. Forbrugerne har paraderne oppe og er reklameblinde, når virksomhederne selv er afsendere. Når en virksomhed selv fortæller om sit produkt, opfatter forbrugerne det kun som en reklame. Men når virksomhederne bruger en influent, sætter man et navn og ansigt på, der ikke er virksomheden selv. Og det gør det relaterbart.”
Co-creators er værdifulde
Collab skal ses som en forlængelse af ’klassisk’ influencer marketing, hvor virksomheder for alvor kan integrere influenten i sit produkt.
”Det er at tage skridtet videre. Her handler det ikke længere kun om marketing, men at man tager influenten helt med ind i maskinrummet,” siger Henrik Akselbo og fortsætter:
”Nogle influenter er dygtige til at spotte trends, og kan dermed blive værdifulde co-creators, fordi de ser tingene fra en anden vinkel. Det kan bringe nye idéer på bordet, og det kommer virksomhederne til gode.”
Den åbenlyse fordel er selvfølgelig også, at kendte influenter har mange følgere og en fast følgerbase, som brands kan tappe ind i. Det giver dermed en mulighed for at tiltrække nogle kunder, man ellers ikke ville få. Virksomheder kan derfor få meget ud af collabs, og der er flere forskellige måder at sætte et samarbejde op på.
”Det er forskelligt, hvordan brands griber collabs an. Nogle gør det for eksempel eksklusivt og limited. Det ved vi har en positiv effekt, fordi det er tidsbegrænset. Andre brands gør det specifikke collab til et fast produkt eller underbrand, hvis det viser sig at være en succes. Det ser vi typisk inden for kosmetik,” fortæller Henrik Akselbo og tilføjer afslutningsvist, at nogle af de store internationale virksomheder har dedikerede afdelinger, der kun beskæftiger sig med collabs – blandt andet hos modebrandet Na-kd.
”For Na-kd, der er en international virksomhed, er collabs en vigtig del af deres markedsføring, og derfor har de en afdeling kun til det. Det er deres måde at få en lokal vinkel på brandet – ved at lave collabs med influenter i de givne lande.”
Foto: Canva