Hvorfor er det så vigtigt at holde fast i modeugen og de københavnske messer? Joachim Riis-Bernickow, Country Sales Manager for Oscar Jacobsen og Morris Stockholm, har en helt klar holdning hertil. Læs hvad han mener i debatindlægget herunder.
Artiklen er et debatindlæg skrevet af Joachim Riis-Bernickow, Country Sales Manager – Oscar Jacobsen & Morris Stockholm
“Vi sparer den kommende modeuge væk” – “Covid-19 har ødelagt alt, så vi kommer ikke denne gang” – “Tror du ikke, den kommende modeuge bliver noget møg?”
Disse sætninger har jeg ligesom mange andre i og omkring modebranchen hørt en del på det seneste. Men burde vi revurdere vores umiddelbare tanker omkring den kommende modeuge og de uanede muligheder, den kan medføre?
Covid-19 har unægteligt ændret dagsordenen for mange aktører i modebranchen. Mange har endda måtte dreje nøglen om som direkte konsekvens heraf. Mange brands og forretninger har været nødt til at eksekvere deres respektive spareplaner for bedst muligt at komme gennem denne pandemi og krise. Dette kan de fleste forstå og sætte sig ind i. Men skal der spares alle steder, hvor der spares kan, eller bør man netop nu øjne muligheder for fremtidige investeringer?
Copenhagen Fashion Week, CIFF, Revolver etc. er ikke bare noget, man deltager ved – det er noget, man investerer i. Man investerer ikke bare sin økonomi, men også sin tid og tillid i et verdensomspændende, kreativt arrangement med potentielt afkast indenfor handel, netværk, inspiration, motivation og innovation. Som ved så mange andre ting her i livet afhænger afkastets størrelse af ens eget engagement, aktive deltagelse og tro på succes.
Netop tro på succes har været en af de altafgørende drivkræfter for brancheorganisationer og andre modeaktører i kampen om at få stablet en konkurrencedygtig og ikke mindst inspirerende og nytænkende modeuge på benene post-Covid-19.
Copenhagen Fashion Week, Dansk Mode & Textil, Wear, CIFF og Revolver fortjener stor ros og anerkendelse for at sikre endnu en modeuge i København så kort tid efter denne pandemi og krise. Hvordan anerkender vi deres uvurderlige arbejde, som nu sikrer milliarder af kroner i samhandel og turisme til en kriseramt modebranche og et hårdt ramt København som turistmål? Ved at bakke op og deltage – aktivt.
Nikolai Klausen, adm. direktør ved brancheorganisationen Wear, ramte hovedet på sømmet, da han for nyligt udtalte, at det ikke nytter noget, at vi decentraliserer egne arrangementer i stedet for at bakke op om en samlet løsning, som tilgodeser indkøberne. Det er netop nu, at vi sammen skal sikre branchens overlevelse og forme fremtidens ønskede modeuger og messer. Derfor virker det underligt, at flere anerkendte aktører trækker sig fra den kommende modeuge, som Nikolai så rigtigt påpeger over for Branchebladet TØJ – Fashion & Business Trends.
Personligt har jeg store forhåbninger til den kommende modeuge – og ugerne omkring. De færreste ved, hvordan SS 21 vil udarte sig, og det faktum tænder en gnist i mig. Det bliver en udfordring, og det kræver mod, tålmodighed, engagement, tillid og nytænkning at komme succesfuldt gennem indsalget. De seneste måneder har været præget af negativitet. Vi skal sammen sørge for, at fremtiden bliver positiv – og hvem ønsker ikke at være med til det?
Hilsner nyt messeformat velkommen
Personligt hilser jeg Elevated Order Days by CIFF velkommen, som utvivlsomt vil skabe mere håndgribeligt salg, leben og ‘community feeling’ under messen. Netop kardinalpunkter som sale, community og sustainability bliver de altoverskyggende fokusområder under CIFF sammen med brand-matching, som sikrer, at brands og indkøbere ikke løber hovedløst rundt under messen, men i højere grad vil blive sammenkoblet på et højere og mere fagligt niveau end tidligere set, som Malina Lebrecht Hye, Director Of Exhibition Development ved CIFF, tidligere har været inde på via Fashion Forum. Det faktum, at messen starter søndag som i gamle dage, er jeg også fortaler for.
Jeg glæder mig til at opleve en mere strømlinet udgave af messen med bedre brand-matching og mere fokus på håndgribeligt salg, men også information vedrørende fremtidens muligheder inden for både grøn omstilling, bæredygtighed, digitale løsninger samt alternative arbejdsmetoder, som på sigt kan gavne og optimere modebranchen som helhed. Det er i det hele taget min forhåbning, at vi med disse glimrende tiltag sikrer en mere brugbar samhandel og et sammenhold samt færre inaktive ‘hangarounds’ under modeugen, som Christian Maibom, kreativ direktør ved Revolver, ligeledes har været inde på tidligere over for Fashion Forum.
Der kan selvfølgelig være økonomiske faktorer, som gør, at man ikke har mulighed for at deltage ved den kommende modeuge. Men er undskyldningen en frygt for at opleve en ikke-fungerende messe, så mener jeg, at man er afsporet og melder sig ud af fællesskabet. Vi skal videre – sammen – ikke hver for sig. Jeg håber på at se så mange af jer som muligt under modeugen samt ugerne omkring. God kamp.