I kølvandet på endnu en københavnsk modeuge og i forlængelse af regeringens nedsatte vækstteam, der skal komme med anbefalinger til styrkelse af væksten inden for de kreative erhverv, giver det god mening, at sætte den danske modebranche i rampelyset.

Af Kathrine Weicker, Vækstkonsulent, Væksthus Hovedstadsregionen og ekstern lektor på CBS

Vi hører ofte historien om, at de kreative erhverv i Danmark, som dækker over vidt forskellige fagligheder såsom arkitektur, film, møbler og tv, har god vind i de elegant designede sejl. At de er kommet helskindede ud af finanskrisen, og at de præsterer imponerende tal. Eksempelvis omsatte alle de forskellige segmenter under den kreative branche ifølge Dansk Erhverv i 2016 for hele 326,9 mia. kroner, hvilket svarer til 8,3 procent af erhvervslivets samlede omsætning i Danmark.

Den største branche inden for de erhverv, der betegnes som kreative, er modebranchen, og særligt her florerer historierne om vind i sejlene, masser af ros og eksempler på, hvordan udlandet er vilde med vores tøj, sko og smykker. Og at stadig flere mode- og designvirksomheder også formår at omsætte den store interesse til salg af varer. Tal fra Danmarks Statistik vidner da også om den positive udvikling.

Alene i 2017 steg salget af beklædning til udlandet til hele 29,2 mia. kroner, hvilket er en vækst på 6,6 procent. Og siden 2014 er eksporten vokset med 18,2 procent, hvor eksporten tegnede sig for 24,7 mia. kroner. Det lyder jo umiddelbart absolut imponerende – og ikke mindst som om at de kreative erhverv ikke blot vil, men også kan selv.

De store modekoryfæer trækker læsset

Og så måske ikke helt alligevel. For fremgangen er hovedsageligt drevet af salg til vores nærmarkeder, altså de europæiske markeder, som vi traditionelt handler med såsom Tyskland, Sverige, Norge, Holland og England. Og at der bag de blændende eksporttal gemmer sig den sandhed, at det er de helt store virksomheder såsom Bestseller, Pandora og DK Company, der trækker læsset.

Den realitet, at vores hjemmemarked er lille, og at væksten er begrænset mere eller mindre til vores nærmarkeder, betyder, at danske modevirksomheder typisk ikke er særlig store og velpolstrede, før de skal til at bevæge sig ud på mere komplekse markeder, der kræver større ressourcer at etablere sig på. Springet fra den hjemlige scene til den internationale bliver derfor ekstra udfordrende – selv for veldrevne virksomheder med stærkt design, gode produkter og et stort brandpotentiale.

From good to great

Der er en gruppe virksomheder mellem de store spillere og de små virksomheder, som er værd at kigge nærmere på. Denne gruppe virksomheder er netop nu på en imponerende vækstrejse. Det er virksomheder, som har et solidt fundament, har høje ambitioner og et betragteligt potentiale. De er med til at sætte Danmark på verdenskortet inden for mode og design.

Det er altså i bund og grund virksomheder, som på mange måder kan rigtigt meget selv, og derfor har de til dels været overset. Men tænk, hvis vi fokuserede på disse lidt oversete vækststjerner og gav dem ekstra opmærksomhed samt opskriften på yderligere international succes i form af rådgivning, kompetencer, netværk, inspiration, løsninger og øget ressourceniveau. Vores erfaringer siger os, at hvis netop denne gruppe fik et ekstra skub, ville vi kunne forløse et stort potentiale, og virksomhederne kunne gå fra good to great.

Man kan sige, at det vi ønsker er at udfordre, hvad det vil sige at klare sig godt på den internationale scene. Som ’local hero’ bliver man måske hurtig fejret som global superstar på hjemmebanen. Men at befæste en position som international aktør er sværere og kræver energi, ambitioner og opbakning fra nøgleinteressenter – især når man møder modgang og krisesituationer.

Vi har derfor, med finansiering fra Vækstforum Hovedstaden, i samarbejde med centrale aktører i den kreative branche udviklet et forløb – TakeOff – der skal hjælpe ambitiøse kreative virksomheder med at forfine kommercialiseringen af deres design og sætte turbo på den internationale skalering.

Med forløbet ønsker vi at understøtte virksomhederne i at blive endnu bedre forberedte på globale tendenser, den teknologiske udvikling, bæredygtighed og målgrupper, der bliver stadig sværere at definere, men også hjælpe dem til at få øjnene op for, hvad andre virksomheder inden for de kreative erhverv gør og har succes med.

Den danske modebranche skal i endnu højere grad tænke og handle globalt, forstå de unikke kulturelle nuancer og muligheder og tilpasse deres produkt og virksomhed lokalt. Og når springet er større må afsættet også være bedre.

Læs mere om ‘TakeOff’ her.