Coronakrisen presser likviditeten i detailbranchen, hvor flere virksomheder sætter en stopklods i huslejebetalingen.

Covid-19 strammer grebet hårdt om detailbranchen, hvor flere virksomheder er presset på likviditeten og har svært ved at betale regninger.

En af de virksomheder, der især er presset, er Bestseller, som både har fyret og sendt medarbejdere hjem, men som nu også har set sig nødsaget til at udskyde huslejen til 200 butikker. Det skriver Finans, som har oplysningerne fra Ekstra Bladet, der er kommet i besiddelse af et brev, som Bestseller har sendt til samtlige butiksudlejere.

I brevet skriver Bestseller, at tøjkoncernen har ”set sig nødsaget til at standse huslejebetalingerne foreløbigt,” og at ”man vil presse på for, at de pågældende midler udbetales hurtigst muligt. Ordinær betaling af husleje genoptages, når situationen har normaliseret sig, og der er mulighed for normal drift i butikkerne.”

”Da hjælpepakker i forhold til huslejebetaling og faste udgifter endnu ikke er implementeret, ønsker vi en dialog med vores udlejere om betalingen i den kommende periode, hvor butikkerne er lukkede. Vi har betalt huslejer for marts – også selv om butikkerne er lukkede,” skriver finansdirektør i Bestseller, Thomas Børglum Jensen, til Finans.

 

Butiksejer: Ingen chance for dialog

Hanne Ameli Klausen ejer et butikslokale i Holstebro, hvor Bestsellerbrandet Name It holder til. Hun har forståelse for, at coronakrisen er svær for alle – også for Bestseller, men er alligevel overrasket over måden, koncernen har valgt at håndtere det på. Hun mener nemlig ikke, at der har været mulighed for dialog.

”De penge kommer jeg jo selv til at mangle til kreditforeningen,” udtaler hun til Ekstra Bladet og tilføjer:

”Jeg forstår situationen. Det er måden, de gør det på, der forarger mig, og det er det, fordi det er så stor en koncern. Vi får ingen chance for at gå i dialog med dem. Det her bliver bare trukket ned over hovedet på os.”

Netop dialog er dog det, som erhvervsorganisationen for ejere og administratorer af ejendomme, EjendomDanmark, opfordrer til.

”Vi opfordrer til, at de ejere og udlejere, som har mulighed for det gennem individuelle løsninger, giver mest mulig kredit – og dermed likviditet til erhvervslejere,” siger adm. direktør hos EjendomDanmark, Jannick Nytoft, i en artikel til Finans.

 

Direktør vil have økonomien fastfrosset

Der er dog flere virksomheder, der deler samme holdning som Bestseller, idet flere er pressede af lukkede butikker og dermed intet salg. Finans har talt med flere detailkæder og leverandører, som melder om pres i alle led i værdikæden.

Børne- og babyudstyrskæden Babysam har eksempelvis meddelt leverandørerne, at der lige nu ikke modtages ordrer, og at betalinger kun finder sted ad hoc.

Adm. direktør for Sport24, Henrik Bruun, mener, at man bør fastfryse økonomien i selskaberne.

”Vi er i en situation, hvor alle må begynde at tænke på, hvordan vi hurtigt kommer i gang på den anden side. Derfor er der brug for, at vi i alle led fastfryser vores økonomi på en række områder. Indtil vi ved, hvor det her ender. Det vigtige er, at der er penge i kassen til lønninger de næste måneder. Ellers vil mange virksomheder jo ikke være her på den anden side,” siger han til Finans.

Modegiganten DK Company lukkede i sidste uge 250 egne forretninger, men den adm. direktør, Jens Poulsen, har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med koncernens betalinger af husleje de næste måneder.

”Det vurderer vi lige nu. Men vi er i en akut situation, hvor der er behov for samarbejde mellem alle parter for at komme gennem denne krise. Det er i en sådan situation, at vi får mulighed for at vurdere meget nøje, hvilke samarbejder som også ligger efter dette,” siger Jens Poulsen.