En indisk fabrik blev definerende for Esmé Studios, der udvikler kollektioner i bæredygtige materialer og bygger på værdierne fra slow living. Alt fra designproces til ansatte er funderet af den ansvarlighed, som brandet er bygget op om.

Det var endnu et besøg på en indisk tøjfabrik ud af mange. Året var 2018. Henrik Riis, stifter af Esmé Studios, har gennem sine mange år i tekstilbranchen rejst utallige gange i Indien.

”Gennem en del år har jeg samarbejdet med en indisk fabrik, som arbejder ansvarligt igennem hele tekstilproduktionen: Fra den rå bomuld på marken, som produceres efter de højeste miljøstandarder og tilgodeser alle led i kæden. Ordentlige forhold for de lokale bomuldsbønder, som også ejer en lille del af fabrikken. På denne fabrik kan jeg se, at folk har det godt. De har et smil på læben og et glimt i øjet. Her er feje­manden blevet forfremmet til fabrikschef, og der bliver betalt skolegang for de ansattes børn. Her fik jeg tanken om, at det kunne være fantastisk at lave et brand, hvor tøjet blev produceret på denne fabrik og lavet under ansvarlige forhold af netop de mennesker,” fortæller Henrik Riis.

Sådan blev Esmé Studios født. ’Esmé’ betyder ’værdsat og elsket’ – præcis som brandet ønsker, at forbrugerne ser deres kollektioner: som tøj, der kan bruges igen og igen, sæson efter sæson. Esmé Studios er GOTS- og GRS-certificerede og laver fire kollektioner om året udelukkende i bæredygtige materialer.

”Selvom prisen på økologisk bomuld har været voldsomt stigende, og de bæredygtige materialer generelt er væsentlige dyrere end de konventionelle, holder vi fast i vores plan. Vi er tro mod, hvad Esmé er bygget op om i vores koncept og DNA. Vores ønske er, at folk tænker over, hvad de køber: At de køber færre, men bedre produkter,” siger Henrik Riis.

 

Designet til slow living og lang holdbarhed

Hele grundtanken om at lave tøj, der er produceret ansvarligt og af mennesker, som trives, er en naturlig ledestjerne for Esmé Studios i hele processen.

”Vi er lidt anderledes end de andre i modebilledet og laver produkter med lang levetid. Vi er derfor konsekvente i vores farvevalg og tilpasser modefarverne til vores langtidsholdbare farveskala. Farverne skal kunne bruges igen til næste sæson,” siger Design Manager Kamilla Oddershede, som står for brandets DNA og udtryk.

Hun har en fortid hos blandt andet Second Female, men hun blev netop tiltrukket af, at Esmé Studios er født bæredygtig:
”Tanken om en bedre verden fylder hos mig, så interessen i at gøre det hele bedre i forhold til low impact fashion har for mig været et ønske længe. Jeg kan spejle mig i de værdier, som Esmé er bygget op omkring. Hele firmaet er GOTS-certificeret, hvilket vidner om en dyb seriøsitet omkring det ansvar, som vores branche har. Den rejse vil jeg gerne være en del af,” fortæller Kamilla Oddershede.

Hendes designproces er anderledes end tidligere. Hos Esmé Studios opbygger hun nemlig ikke kollektionen omkring trends og temaer:

”Min inspiration får blandt andet liv gennem materialer – ligesom samfundet, mennesker og naturen har stor indvirkning i skabelsen af kollektionerne. Grundlæggende handler det om at føle sig godt tilpas i det tøj, vi skaber. Jeg ønsker at designe langtidsholdbart tøj – i lækre ansvarlige materialer og med kant,” siger hun.

International ekspansion

For Esmé Studios er rejsen kun lige begyndt, når det kommer til danske og internationale drømme:

”Vi er taknemmelige for, hvor fantastisk godt vi er blevet taget imod både i Danmark og inter­nationalt. Vi har allerede sælgere i Danmark og Sverige, og vi har agenter i Norge, Tyskland, England, Holland og Belgien. Vi har virkelig ramt noget, som giver mening for vores samhandelspartnere og for slutforbrugeren. Vi oplever en stærk og ægte interesse i forandring fra vores kunder. Vi ser derfor et stort potentiale for vores brand og glæder os til at tage næste skridt i vores internationale ekspansion,” lyder det afslutningsvist fra brandets International Sales Manager, Anne Stokbro Nissen.

 

Foto: Esmé Studios