For første gang siden 2014 har den norske tøjindustri i løbet af 2017 mærket negativ vækst – det fremgår af en undersøgelse foretaget af Virke. 

Omsætningsvæksten inden for den norske tøjbranche lander på – 1,2 procent i 2017.
Ifølge undersøgelsen fra Virke, tager de norske butikskæder til stadighed markedsandele fra de selvstændige butikker, og de 27 udvalgte kæder i undersøgelsen viste en vækst på -1,1 procent i 2017 mod resten af branchen, som havde en vækst på -1,4 procent.

“Justerer man for etablering af nye butikker, så havde de 27 kæder en noget lavere vækst i omsætning pr. butik på -0,9 procent,” forklarer Bror Stende, administrerende direktør for Virke faghandel.

Skobranchen sympatiserer
I skobutikkerne har udviklingen været forholdsvis flad de sidste fire år. Antallet af butikker er reduceret, og omsætningen pr. butik steg kun med 1 procent for de store kæder i 2017.

“Når man ser på importen af sko, øges den i kroner mere end omsætningen af den samlede skohandel. Det indikerer, at skohandlen er udsat for omdirigering. Sko handles nu på nettet og i for eksempel tøj- og sportsbutikker,” siger Bror Stende.

Import inden for skohandel steg marginalt i værdi efter en kraftig stigning i 2016, mens importmængden faldt næsten 5 procent i 2017. Importen er ved at bevæge sig fra Kina til andre lande i Asien, selvom Kina stadig tegner sig for den største del af den norske import af sko.

Antallet af konkurser i skobranchen steg en smule i 2017, og fra 2008 til 2015 har der været et fald i antal butikker/virksomheder på 8 procent. Det fremgår af undersøgelsen fra Virke.

Kilde: Tekstilforum