Modebranchen kan byde velkommen til endnu et bæredygtigt brand, der vil gøre op med det blakkede ry, som branchen efterhånden har fået. Det nye brand re-tænker både materialevalg, produktion og shoppeform, så spild og overproduktion mindskes.

I disse dage tales der meget  om, hvor stor en bidrager modebranden er til en stadigt mere forurenet verden, samt hvad der skal til for at gøre modeindustrien grønnere. For eksempel er 1.300 personer fra modebranchen samlet den 15. og 16. maj 2019 til Copenhagen Fashion Summit for at snakke om branchens udfordringer.

Det er noget, der har fået de to designere Stine Brynjolf og Lærke Nikolajsen, op af stolen. De har ti års erfaring fra branchen og har altså selv været en del af den mølle, der har givet branchen det blakkede ry. Derfor starter de to københavnere nu deres eget bæredygtige brand op.

Brandet hedder Proem Parades og er et koncept, hvor både materialevalg, produktion og shoppeform er blevet re-tænkt.

”Vi har startet Proem Parades, fordi vi vil tænke helt anderledes om den måde, vi skaber og forbruger tøj på. Vi lukker forbrugeren helt tæt på produktionen, så hun også med sine køb er med til at tage et ansvar,” forklarer Lærke Nikolajsen om det nye brand i en pressemeddelelse.

 

Tøj med lang levetid

De to stiftere har blandt andet lavet aftaler med leverandører til luksusbrands om at overtage deres restlager af metervarer. Der er, ifølge Stine Brynjolf og Lærke Nikolajsen, ingen grund til at producere nyt, når der ”ligger guld på lager”.

”Proem Parades er født ud fra en idé om at gøre det bedre. For os er bæredygtighed mere en selvfølge end et PR-stunt. Derfor mener vi også, at det er det gode design og materialevalg der kommer først. Vi giver forbrugeren mulighed for at tilvælge tøj med lang levetid, og som hun er sikker på, at hun gerne vil have. Vi er materialenørder og har en kærlighed til ting der er ordentligt lavet,” siger Stine Brynjolf.

Udover tøjet, der er produceret af restmetervarer, får Proem Parades også sit tøj produceret hos en GOTS-certificeret indisk leverandør, og strikvarer produceres i Danmark.

”Vores strik er produceret i Danmark – på en fabrik i Midtjylland eller håndstrikket i København. Udover at mindske transporten, og dermed vores aftryk på planeten, giver det os også en unik mulighed for at komme tæt på produktet og de mennesker, der fremstiller det,” forklarer Stine Brynjolf.

 

’Made per order’-tankegangen

Den eneste måde hvorpå man kan få fat i det nye brands tøj, er til de såkaldte Parade events. Her kan man som besøgende prøve hele kollektionen og få hjælp til styling. Hvis man køber noget, så bliver det leveret tre måneder efter eventet – fordi tøjet tager omkring tre måneder om at blive produceret.

Dermed bliver tøjet kun lavet på ordrer, hvilket i den grad mindsker overproduktion og tøjspild.

”Paraderne er vores primære salgskanal, og her bliver der kælet om forbrugerne. Vi vil gerne opgradere shopping fra at være en ofte lidt hektisk ting til at være et nærværende event. Det skal være noget, du skriver i kalenderen, ser frem til og sætter dig op til – gerne sammen med en flok veninder,” siger Lærke Nikolajsen.

Der vil være fire årlige kollektioner, og dermed også fire årlige Parade events.

Udover Parade events vil enkelte varer også komme til salg på Proem Parades website, ligesom tøjet også vil kunne findes i udvalgte pop-up shops sommeren over.