Der har i mange år været kamp om de store influencers med tusindvis af følgere, men nu er det i stedet dem med færre følgere, som virksomhederne går efter, mener ekspert.

Influencers er blevet en kulturel og økonomisk magtfaktor.

Sådan fastslår Børsen i dag i en artikel.

Personer med tusindvis af følgere har i de seneste år kunnet skrabe flere og flere reklamekampagner til sig, men den tid er nu ved at være forbi, fremgår det i artiklen. For i takt med de stadigt større kampagner, der kommer, så er influencerne også blevet mere kommercielle i deres udtryk, hvilket gør det sværere at engagere brugerne og dermed også mindre attraktivt for store brands at investere i.

I stedet retter virksomhederne nu blikket mod ‘den hjemmegående husmor, som strikker huer i økobomuld, den bageglade ungkarl og den studerende, som elsker bæredygtig mode’, fremlægger artiklen.

“De store influencere har lidt mistet, hvad der var kernen i, hvordan influencere startede: At det er personligt og troværdigt. Når du bliver en stor influencer, er du mere en kendt end en ven, man kan relatere til. Og noget af værdien ved en influencer handler om, at du kan relatere dig til personen,” siger Camilla Mehlsen, der er journalistisk lektor ved Center for Journalistik og indehaver af research- og medievirksomheden Mehlsen Media, som har bemærket udviklingen.

Resultatet er, at følgerne har mistet tiltroen til de store influencers og i stedet vendt blikket mod mindre nicheprofiler.

“De små influencere er lidt mere naboens dreng eller pige eller din gode ven eller veninde. Når små influencere anbefaler noget til sine følgere, kan det føles mere som en anbefaling fra en ven. Og hvis en makroinfluencer anbefaler det, opleves det mere som reklame,” lyder det fra Camilla Mehlsen.

Direktør og medstifter af Represented by Bloggers Delight, Henrik Akselbo, ser ikke helt den samme udvikling.

“Vi oplever, at markedet for mikroinfluencers vokser og vækster rigtig meget – og vi sælger også selv produktet. Så vi er selv en del af den tendens og bølge, hvor vi også mærker en stor efterspørgsel for det,” lyder det blandt andet.

“Vi har lige siden vi blev stiftet i 2011 arbejdet med influencers af alle størrelser, så mikroinfluencers er egentlig ikke en ny ting indenfor influencermarketing” fortsætter han og siger:

“Vi oplever ikke, at mikroinfluencers vokser på bekostning af de større influencers, men det er klart, at der indenfor de større influencers er en begrænset skare – så de bliver også ‘udsolgt’ på et tidspunkt. Og det, der også sker, er, at det handler om udbud og efterspørgsel, så markedsmekanismerne går igang. Det betyder, at de store influencers i dag er dyrere, end de var for fem år siden, fordi efterspørgslen stiger, og når noget bliver dyrere, så er det meget naturligt, at der kommer et nyt og billigere produkt på markedet. Og det er blandt andet det, som gør, at kategorien mikroinfluencers vokser.”

Han konkluderer:

“Så det, jeg ser, er egentlig, at det er en del af samme tendens: At influencermarkenting vokser samlet set. Når efterspørgslen stiger på de store influencers, så stiger prisen, og det har åbnet op for et helt nyt marked med mikroinfluencers. Men det ene vokser ikke på bekostning af det andet. Der er stadigvæk plads til begge dele.”


TØJ – Fashion & Business Trends vil over de næste uger undersøge nærmere, hvordan aktører i modebranchen arbejder med influencers. Vil din virksomhed gerne fortælle os om jeres arbejde med influencers? Skriv til TØJ-redaktionen på redaktion@pejgruppen.dk. 

Foto: Unsplash