Copenhagen Cartel med Katrine Lee Larsen i spidsen har sat sig for at rykke ikke kun på modebranchen, men også på hvordan vores verden skal se ud i fremtiden.
Under et ophold på Bali skete der noget. Katrine Lee Larsen bevægede sig ud i havet, der omkranser øen, og med et mærkede hun et stykke plastik, der snoede sig om hendes ben. Pludselig blev paradis forvandlet til plastikhelvede, og netop da vidste hun, at hun aktivt måtte gøre noget, hvis andre i fremtiden ikke skulle opleve det samme.
”Efter jeg kom hjem fra Bali, var det egentlig meningen, at jeg skulle købe min første lejlighed, men i stedet købte jeg 500 bikinier, og mine forældre syntes, at jeg var godt tosset,” griner Katrine Lee Larsen, som grundlagde Copenhagen Cartel i 2020. Virksomheden og dens værdier blev en stor succes, og allerede i januar 2021 kunne hun gå på fuld tid.
”Til at starte med var det ikke meningen, at det skulle blive til en virksomhed som sådan. Men efter at have set det, som jeg så på Bali, kunne jeg ikke undlade at gøre noget, og det her blev så min mulighed for at bidrage med en løsning og et fokus på, hvordan man kan fjerne plastikforurening,” fortæller hun.
Gennembrud i Løvens Hule
Allerede fra starten oplevede Katrine Lee Larsen, at folk støttede hendes ide, og opbakningen måtte alt andet lige betyde, at der var andre, der følte det samme som hende. Den største omvæltning kom dog, efter hun på opfordring medvirkede i tv-programmet Løvens Hule.
”Egentlig tænkte jeg, at det ikke var noget for mig, fordi jeg endnu ikke var på fuld tid i Copenhagen Cartel på det tidspunkt. Men det var en behagelig oplevelse, hvor vi fik Christian Arnstedt med som investor. Gennem Christian har jeg været så heldig at få en fantastisk partner, nemlig Anne Karina Asbjørn. Vi har samme værdisæt, og vi supplerer hinanden vildt godt. Vi har månedlige møder med Christian, og gennem ham har vi også mødt andre iværksættere, som vi kan sparre med, så hele deltagelsen i programmet har kun været en positiv oplevelse,” siger Katrine Lee Larsen og tilføjer, at Copenhagen Cartels hjemmeside crashede kun fire minutter inde i hendes pitch på tv:
”Iværksætteri handler meget om følelser, og det er sårbart at starte egen virksomhed, når man skal blotte sig så meget. Selvfølgelig skal tingene løbe rundt, men Copenhagen Cartel handler ikke kun om bundlinjen. Derfor var det også så skønt at opleve, hvordan en ren bølge af kærlighed fra danskerne ramte os den dag, og det er vi meget taknemmelige for.”
Et udstillingsvindue på CIFF
Når modeugen bliver skudt i gang til august, vil Copenhagen Cartel være at finde på CIFF-messen sammen med andre virksomheder, der har bæredygtighed som primært fokusområde.
”Vi producerer NOOS-varer, fordi der er for stort et spild ved at lave trendkollektioner. Her får vi det meste ud af den enkelte style, som eventuelt er produceret, så den er vendbar, eller kan bruges på en multifunktionel måde. At være med på CIFF giver derfor en anden dybde til modeugen, hvor branchen som helhed jo har ry for ikke at være så bæredygtig,” lyder det fra Katrine Lee Larsen.
Med deltagelsen på CIFF håber hun at kunne motivere, inspirere og være med til at sætte en standard for, hvordan fremtiden skal se ud.
”Vi bruger plastik fra havene for at rydde op, men bæredygtighed handler i høj grad om at gøre tingene endnu bedre. Målet er at videregive noget til de kommende generationer – og ikke bare rydde op efter tidligere generationers rod. Vi kæmper for fremtiden, og den bliver vi nødt til at kæmpe for i nutiden, hvis vores børn også skal kunne nyde at dykke og se den fantastiske verden, som vi lever i – både over og under vandet,” fortæller Katrine Lee Larsen og tilføjer, at Copenhagen Cartel får produceret alle varer i Europa og derfor har et tæt samarbejde med alle producenter. Selv om Copenhagen Cartel kommer til at præsentere nyheder på messen, kommer fokus i høj grad til at ligge på partnerskaber, og deltagelsen får på den måde en uddannende og inspirerende dimension.
”Vi ser frem til at få fortalt vores historie, for det handler ikke kun om at skubbe varer ud ad døren. Det ene kan ikke leve uden det andet for en virksomhed som vores, og derfor vil vi også gerne være transparente i det, som vi laver. Vores store mål herfra er at slå igennem i udlandet, hvor salget indtil videre er småt. Vi startede med vilje i Danmark, men nu føler vi, at vi er klar til at komme længere ud, hvorfor vi også har ansat en, som skal fokusere på internationalisering, så vi kan få spredt det gode budskab til resten af verden”, siger Katrine Lee Larsen.