Matinique kan i år fejre 50 år i dansk mode. Herretøjsmærket har været igennem en vækstrejse, et par bump på vejen og leverer nu deres bedste resultat i mere end 20 år. TØJ har interviewet Morten Dybdahl, Brand Director hos Matinique, om deres halve århundrede i branchen.

 

 

Der er tale om dansk modehistorie, da tøj­manden Niels Martinsen i 1973 stifter Matini­que efter fire års succes forinden med Inwear. Det nye, lækre herretøj falder i god smag blandt danskerne og er en nyskabelse i dansk design, hvor mændene også er begyndt at interesse sig for tøj. Niels og resten af medarbejderne ekspe­rimenterer med det nye, farvede kanvasmateriale, som gør Matiniques første kollektioner populære og starter en voldsom vækstrejse i 80’erne og 90’erne, hvor produktionen fortsat er i Østen. I 2001 fusionerer Inwear Group med tøjkonkurrenten Carli Group og former IC Group, som bliver på daværende tidspunkt én af Nordeuropas største modevirksomheder.

”De bliver børsnoterede, der kommer nye direktører til, og Matinique bliver en del af en stor modegigant. På den rejse taber man lidt selve brandforståelsen, og det bliver mere domineret af business end selve kærlig­heden til tøjet,” fortæller Morten Dybdahl, Brand Director hos Matinique.

Netop kærligheden til tøjet har ellers været mantraet gennem tiden, hvor mange danske mænd køber deres første jakkesæt fra Matinique og stadig har det hængende hjemme i klædeskabet. Det skyldes, at man får ’value for money,’ som branddirektøren formulerer det.

Tilbage i 2014 sælger IC Group så Matinique til DK Company, som bliver en stor gamechanger for brandet. De bliver nemlig en del af en koncern, der har valgt dem til og har ønsket endnu et herretøjsmærke i deres portefølje gennem længere tid. Matinique bliver dermed en del af DK Companys filosofi om, at kunden altid er i centrum:

”Det har haft en stor betydning for Matinique, at vi kan være en stabil partner for vores kunder under fanerne hos DK Company. Under covid tog vi en beslutning om ikke at annullere ordrer hos vores leverandører. I stedet tog vi dialogen med vores kunder om mulig­hederne. Vi hylder nærhed til vores kunder, og vi var i tæt kontakt med alle vores markeder, og sammen fandt vi løsninger. De ved, at de kan regne med os, selv når det blæser. Vi kom derfor også godt igennem pandemien, og vores samarbejde med vores kunder er kun blevet endnu stærkere. Vi har grundlæggende den holdning, at vi er til for vores kunder og ikke omvendt,” siger Morten Dybdahl.

 

Tøjbrandet anno 2023

Spoler vi frem til i dag, oplever Matinique fortsat rygvind. Deres 2022-resultat var det bedste i mere end 20 år, de er til stede på over 30 markeder, er online hos de store spillere og er rykket ind på det amerikanske marked. Skandinavien er fortsat deres største marked, Canada tager 2. pladsen, og Tyskland er ét af deres største vækstmarkeder: ”80 procent af vores omsætning er eksport, så internationalisering er et vigtigt fokusområde, for at vi kan sprede vores budskab. Vi er pt. i dialog med en partner i Mellemøsten, som vi tror, bliver rigtig godt,” fortæller Morten Dybdahl og fortsætter: ”De gode resultater skyldes blandt andet, at vi er konsistente. Vi er altid tro mod vores DNA, og slutforbrugeren ved, hvad han får, når han køber Matinique. Vi vil altid vælge og lave den bedste kvalitet inden for vores prissegment. Og så skiller vi os ud på vores fit, hvor vi har konstruktører ansat, der gennemgår alle vores styles. Det giver en god komfort og en god oplevelse af tøjet.”

Branddirektøren er meget ydmyg over for at bringe Matinique videre i dansk modehistorie: ”Vi står på skuldrene af Niels, og vi skal varetage Matinique på bedst mulige måde. Vi er sat i verden for at lave kvalitetstøj, der holder. Jeg er stolt over arven, vores dygtige kollegaer og medarbejdere, vores brand og vores produkter.”

 

 

Foto: Matini­que