pej gruppen giver dig her et overblik over de fire vigtigste skotendenser i efteråret og vinteren 22/23. Efter flere år, hvor Covid-19 har haft indflydelse på forbrugernes hverdag og livsstil, vender vi tilbage med en ny normal, hvor vi ønsker at fejre livet og genvinde kontrollen.

I efteråret og vinteren 22/23 vil forbrugerne udvise en viljestyrke, der gør alt muligt og giver dem mulighed for at vælge deres egen vej, hvor det individuelle valg af retning i livet bliver mere afgørende end tidligere. Det komfortniveau, som forbrugerne vænnede sig til under pandemiens nedlukninger, vil fortsat påvirke skokollektionerne i den kommende efterårs- og vintersæson, uanset om det er plateauhæle, gummistøvler eller sneakers. Vi vil se et miks mellem komfort, kreativitet og festlige inputs i sko med personlighed, der indgår i garderoben som ’statement pieces’.

I efterårs- og vintersæsonen 22/23 går vi den kolde tid i møde, og samtidigt er det sæson for festligheder i anledning af jul og nytår. Vi præsenterer her et udvalg af skotyper til enhver anledning: vejrbestandige støvler, festlige og pelsklædte stiletter samt chunky loafers til kontoret. Volumen, former og proportioner er tre elementer, der kendetegner skomoden i den kommende efterårs- og vintersæson, og farvepaletten består af jordfarver, creme, grå og sort samt festlige effekter og kulørte indspark.

 

1. Skru op for hyggen

Fremskyndet af livsstilsændringerne forårsaget af Covid-19 vil vi opleve, at komfort forbliver en vigtig faktor for os i måden, hvorpå vi klæder os – og dette gælder også valg af fodtøj. Forbrugerne vil ikke give afkald på den komfort, som hyggetøjet har ført med sig de sidste par år. Nye trends vil derfor opstå med en afbalanceret æstetik, der rummer både kreativitet og komfort. Vi får lyst til at pakke os ind i bløde og sanselige materialer, der holder os varme, når de køligere temperaturer rammer. Forbrugerne drages fortsat af naturen, og vi vil se fodtøj med lammeskind, teddyfleece og pels med teksturer, der pirrer øjet, og som er det ideelle kompromis mellem det formelle og uformelle. Med konnotationer til hjemmesko er hygge et essentielt nøgleord i denne skotrend.

2. Lys i mørket

Behovet for at frigøre os fra krisetiden og fejre livet vil være dominerende, og den mørke årstid indbyder til udsmykning og udtryksfulde detaljer som metalliske og skinnende overflader. Guld, sølv, pailletter og glimmer vil lyse op i mørket, og den glamourøse tilgang kommer til udtryk på tværs af skotyper og i sammenhæng med andre af sæsonens tendenser som lårhøje støvler og chunky plateauhæle. Denne trend er ikke forbeholdt festlige lejligheder, men giver forbrugerne mulighed for at ’dresse up’ og tilføje ekstra glamour til hverdagens outfits. Bring on the bling!

3. Naturen møder byen

Pandemien har medført, at forbrugerne har opbygget et tættere forhold til naturen, og praktiske outdoor styles har for alvor vundet indpas – også i byen. Ønsket om at være tæt på naturen fusionerer med både workwear og bylivets æstetik, og vi vil se fodtøj, der er komfortabelt og praktisk orienteret med edgy, hårdføre og rå detaljer som snører og spænder. Design og materialer skal være ekstremt holdbare og må gerne have patina, der tilføjer en sanselig effekt. Skotrenden med den tunge støvlestil og chunky såler vil fortsat være at finde i den kommende efterårs- og vintersæson, og designerne eksperimenterer med volumen, proportioner og silhuetter, der giver et interessant formsprog.

4. Optimistisk og legesyg

Denne skotrend hylder det legesyge, fantasifulde og energiske, hvilket tiltaler forbrugernes muntre og optimistiske sind – uden at gå på kompromis med funktion og komfort. Her får forbrugerne mulighed for at slå sig løs og skabe god stemning med skøre, sjove og opfindsomme udtryk, der er vigtige for at holde sindet sundt i en tid med op- og nedture. Design og materialer hviler på en enorm mængde optimisme, der øger bevidstheden og interessen gennem farver og muntre detaljer. Vi vil opleve klassiske stilarter med nostalgiske referencer, der fornyes i en moderne kontekst, og hvor der er plads til humor og begejstring.