Brancheorganisationen mener, at udsigterne nu er gået fra dystre til kulsorte for tusindvis af tøj-, sports- og livsstilsbutikker efter forlænget nedlukning. “Situationen nu er langt værre end sidste forår,” lyder det. 

I løbet af de seneste uger er brancheorganisationen Dansk Mode & Textil blevet – med deres egne ord – bestormet af medlemmer, der frygter for de lokale butikkers eksistens, hvis ikke nedlukningen snart ophører.

En ny undersøgelse blandt organisationens flere hundrede medlemmer viser, at nedlukningen af detailhandlen er blandt deres største udfordringer det kommende halvår. Og med den nye forlængelse, som blev meldt ud på pressemødet i går, er den frygt steget markant. Sådan lyder det fra Dansk Mode & Textil i en pressemeddelelse.

“Situationen er nu langt værre end sidste forår. Sports- og tøjbutikkerne er brændt inde med tusindvis af vinterjakker og andre varer, som skulle være solgt i den periode, de har været tvangslukket. Hvad skal de stille op med dem, hvis butikkerne først må åbne, når foråret står for døren?,” spørger Thomas Klausen, der er adm. direktør i Dansk Mode & Textil, i pressemeddelelsen.

Sport24 er en af de virksomheder, som har et stort varelager af vintertøj og -accessories. Og ifølge et interview med direktør Lars Elsborg er “vintersalget tabt“.

 

En ond cirkel

Man kan beskrive det som en ond cirkel, som er svær at komme ud af, så længe restriktioner stadigvæk holder dørene til de fysiske butikker lukket.

For når butikkerne ikke er i stand til at sælge deres varer, har de ingen omsætning. Og uden omsætning er der ikke penge til at købe nye varer til foråret, som forbrugerne vil efterspørge, når butikkerne må åbne igen.

Og det er ikke noget, der kun rammer butikkerne. Det rammer også leverandørerne, som måske nu kan se frem til annullerede ordrer for mange mio. kroner, skriver Dansk Mode & Textil i pressemeddelelsen.

“Det her får store konsekvenser for en vigtig del af dansk erhvervsliv. Det håber jeg, de ansvarlige politikere er bevidste om. Vi skal naturligvis ikke gamble med folkesundheden, me det er svært at pege på, hvordan en gradvis genåbning af udvalgsvarehandlen ville medføre det. I stedet har politikerne bragt rigtig mange menneskers levebrød og livsværk på spil, og det kan også være med til at kvæle de vigtige lokale handelsmiljøer,” peger branchedirektøren på.

 

Opfordringen til politikerne lyder: “Gentænk hjælpepakkerne”

Det konservative folketingsmedlem Niels Flemming Hansen har allerede forsøgt at få erhvervsministeren til at udvide kompensationsordningerne, så de også dækker også nedskrivning af varelager – og også Dansk Erhverv kæmper for det.

Thomas Klausen melder sig nu også i koret. For hvis ikke der gøres noget, så får det fatale konsekvenser for den levende og forskelligartede detailhandlen, mener han.

“Vil man gøre sig forhåbninger om at have en levende og forskelligartet detailhandel i fremtiden, er politikerne nødt til at tage dialogen med erhvervslivet nu, så vi i fællesskab kan gentænke hjælpepakkerne, så de tager højde for sæsonvarer, momsbetaling, likviditetsmangel og de andre udfordringer, som martrer detailhandlen lige nu. Ellers får det voldsomme konsekvenser for mange små butikker i detailhandlen,” afslutter Thomas Klausen.

Svaret fra erhvervsministeren til Niels Flemming Hansen var, at varelagrene ikke ville blive en del af kompensationsordningerne. Men Regeringen har netop præsenteret en hjælpepakke på 170 mia. kroner, som blandt andet går til låneordninger, der skal give ekstra likviditet til virksomheder.

Foto: Unsplash