Konsulenthuset Compliance House har til formål at rådgive virksomheder om krav til produktionsforhold, herunder både miljøhensyn og etik. Med et nyt værktøj kan virksomheden nu hjælpe modebranchen med at styre udenom ulovlig kemi.

I mange tilfælde er brugen af ulovlig kemi skyld i mange tilbagekaldelser af beklædningsgenstande. Som modsvar har Miljøstyrelsen og Nordisk Ministerråd ansat Compliance House, som har udviklet et nyt værktøj.

Det nye værktøj skal hjælpe modebranchen med at styre udenom ulovlig kemi i produktionen.

“Vi har udviklet et værktøj, der skal gøre det nemmere for designere, konstruktører, indkøbere og andre i modebranchen at identificere potentielle risici for farlige kemikalier i deres produkter, inden de bliver produceret. På den måde undgår virksomheden eventuelle tilbagekaldelser, spildte ressourcer og dårlig omtale,” siger Anna Lyster, medejer af Compliance House, i en pressemeddelelse.

Formålet er også at skabe et værktøj, som ikke nødvendigvis kræver indgående viden om kemi – det skal være nemt at gå til.

“Man indtaster, hvilke specifikke materialer produktet er sammensat af – fx bomuld, ruskind og metalknapper. Herefter vejleder værktøjet om, hvad virksomheden skal være opmærksom på. Det kan for eksempel være fluorstoffer i overfladebehandlingen af bomulden – som er meget aktuelt netop nu – eller bly i knapperne, der udløser en advarsel. Med det her værktøj kan virksomheden altså nemmere se, hvor i leverandørkæden der skal sættes ind over for potentielt ulovlige kemikalier,” forklarer Vivi Schytt, medejer af Compliance House og uddannet kemiingeniør.

Det nye værktøj blev præsenteret ved Copenhagen Fashion Week fredag den 2. februar 2018, og skal figurere som en del af en større fælles nordisk indsats mod kemikalier i tøj og andre tekstiler.