CEO for Copenhagen Fashion Week, Cecilie Thorsmark, fortæller om, hvordan Copenhagen Fashion Week har udviklet sig, hvorfor modeugen har sin berettigelse og ikke mindst, hvad forventningerne er til modeugen i januar 2019.
Artiklen er bragt i Branchebladet TØJs modeugeudgivelse Men/Women AW 19.
Hvordan har Copenhagen Fashion Week (CFW) udviklet sig gennem årene?
Da Copenhagen Fashion Week blev skabt for næsten 14 år siden, var det med ønsket om at skabe en paraplyorganisation for modeugen samt den bedste markedsføringsplatform for dansk mode. Det opdrag har i teorien ikke ændret sig meget siden, men det har selvfølgelig været igennem en større og spændende udvikling gennem blandt andet vores kontinuerlige arbejde for at styrke showkalenderen, som samlende organ for modeugens aktører samt gennem vores hospitalityprogram for den internationale presse under modeugen.
Modeugen er blevet professionaliseret gennem årene, og der er efterhånden skabt en rigtig stærk salgs- og udstillingsplatform som vores danske og skandinaviske designere kan folde sig ud på under modeugen og dermed få den opmærksomhed (samt de ordrer), som de fortjener. Copenhagen Fashion Week er i dag den største modeuge i Norden og efterhånden også en af de mest anderkendte internationale modeuger. Det er vi stolte af, og vi vil selvfølgelig gøre alt for at bibeholde den position. Der er heldigvis flere og flere skandinaviske brands, som ønsker at holde show i København – det synes vi er en spændende og vigtig udvikling.
Hvorfor har Copenhagen Fashion Week stadigvæk sin berettigelse?
Efter min mening er Copenhagen Fashion Week uden tvivl en af de absolut mest relevante modeuger i det internationale perspektiv. Der er en større efterspørgsel end nogensinde efter dansk og ’Scandi’-fashion, den københavnske mode- og streetstylescene blomstrer og skaber overskrifter som aldrig før, og så er der ligeledes og generelt set bare stor opmærksomhed på dansk kultur og livsstil samt København som by. Det smitter selvfølgelig også af på modeugen – lige så vel som modeugen også sætter sit aftryk på København.

Hvordan fungerer showkalenderen og udvælgelsen til runways?
I arbejdet med showkalenderen er vi bevidste om at holde armslængde i forhold til udvælgelsen. Det er os, der modtager ansøgninger til showkalenderen, og vi koordinerer kalenderen, men vi skal være uvildige, og derfor har vi nedsat en jury til selve udvælgelsen. Juryen består af 18 udvalgte skandinaviske modeeksperter, der har til opgave at kuratere showkalenderen, så den repræsenterer det bedste udvalg i Norden. Denne sæson havde vi rekordmange ansøgere, så det var en større udfordring end normalt.
Hvad forventer du af den kommende modeuge?
Jeg forventer – og ønsker – et markant større fokus på bæredygtighed. Der er efterhånden flere danske brands, der igennem længere tid har arbejdet på at definere, udvikle og implementere deres bæredygtighedsstrategier – og nu er nogle af dem også klar til at vise det frem på catwalken. Det gælder for eksempel Designers Remix og Stine Goya, og det ser jeg meget frem til.
Derudover vil åbningsshowet denne sæson være det bæredygtige brand Mother of Pearl. Showroomet Meet The Nordics (tidligere Meet The Danes) har ligeledes lagt sig i bæredygtighedsselen ved at kuratere et univers, der nu udelukkende vil bestå af bæredygtige brands. Som en del af vores hospitality-program har vi desuden valgt at flyve enkelte journalister ind, der skriver om bæredygtighed – eksempelvis Vogue Australias sustainability editor. Sidst men ikke mindst kommer vi selv til at kunne løfte sløret for en større bæredygtighedsindsats.
