Covid-19 har ændret både messe- og modeugelandskabet. Fra fysisk, til hybrid, til udelukkende digital. TØJ har talt med Revolver-direktør Christian Maibom om forandringerne, hvilken betydning det har for den københavnske modeuge, samt hvad Revolver gør denne sæson, nu hvor messerne ikke kan afvikles.

”Vores branche bliver mindre. Der kommer til at være færre brands, færre butikker, færre messer og færre modebyer i fremtiden. Men det, der så er tilbage, er meget mere kvalitativt og præcist, og det er godt,” siger Christian Maibom.

TØJ – Fashion & Business Trends har fanget messe-direktøren på telefonen lige op til den københavnske modeuge for at tale om Covid-19 og virussets forandring af både messerne og modeugen.

Samtlige modeuger i de største modebyer i verden er blevet aflyst, mens Copenhagen Fashion Week holder ved og afvikler sine aktiviteter digitalt. Kun få af modebyerne vil være tilbage, når coronakrisen er ovre, mener Christian Maibom.

”Førhen var Paris, Milano, Firenze, London og New York de allerstørste og vigtige modebyer – også handelsmæssigt. Men på grund af Covid-19 har flere af byerne mistet momentum, og fremadrettet tror jeg, at der kun er Paris, Milano og Firenze tilbage som internationale modebyer. Det efterlader en stor mulighed for København,” siger messe-direktøren, der fortsætter:

”Berlin-messerne lukker ned og rykker til Frankfurt. Men den messe bliver ikke international. Den bliver helt sikkert en stærk tysk destination. Jeg tror faktisk, at vi i København har en unik chance for at få fokus over på os.”

Her peger Christian Maibom i særdeleshed på Danmarks grønne omstillingsevne, vores cykelkultur, vindmøller, Christiania, Noma og ’new nordic cuisine’. Men også vores skandinaviske velfærd og samfundsmodeller samt vores måde at leve og indrette os på bliver mere og mere interessant for resten af verden. Og det vil hjælpe København med at blive en endnu stærkere modemetropol, mener han.

Men det kræver en fælles indsats, fastslår Christian Maibom også.

”Der kommer mindre ’støj på linjen’ fremadrettet. Og der kommer til at gå lang tid, før vi kommer til at se den flytrafik, som vi gjorde førhen. Fremadrettet, tror jeg, at indkøberne kommer til at vælge langt færre destinationer ud, end de gjorde inden Covid-19. Og der har vi en unik chance med den historie, vi har, den tilgang vi har, vores by og naturligvis den mode, som København repræsenterer, for den skandinaviske branche for at blive en af Europas vigtigste modebyer,” siger han og fortsætter:

”Men der skal arbejdes, og der skal arbejdes dobbelt så meget som normalt. Det kræver en fælles indsats at få fortalt og vist omverdenen, hvad det er, at Skandinavien og København kan.”

 

Revolver Digital og et samarbejde med Absalon & Co. 

Revolver kunne allerede sidste sæson i samarbejde med tech-virksomheden Traede præsentere digitale showrooms som et supplement til den fysiske messe. Men da messen denne sæson ikke kan afvikles fysisk, har Revolver opgraderet platformen.

”Revolvers fokus har altid været at skabe den stærkest mulige order-platform – det gælder uanset, om vi arbejder digitalt eller afvikler fysisk messe. Det er mødet mellem udstiller og indkøber, der er det bærende hos Revolver. Derfor er vores digitale showrooms også enkle i opbygningen, med fokus på kontakt og handel og således uden ekstra features såsom talks, interviews og længere artikler. Revolvers speciale og platform, fysisk og digitalt, er business-to-business. Således lader vi andre specialister og medier om at skabe denne form for content på deres respektive platforme,” siger Christian Maibom i en pressemeddelelse.

For Revolver er det lige så vigtigt at fastholde og udvikle den fysiske messe og modeuge, som det er at udvikle nye relevante digitale løsninger. Christian Maibom understreger:

“Vi er stolte over at kunne præsentere vores digitale showrooms, som fra august 2021 bliver et mandetory i forbindelse med den fysiske udstilling på Revolver. Når verden igen åbner op, er vi overbeviste om, at fremtidens salg af mode skal baseres på et nøje afstemt miks af det fysiske møde og den digitale verden.

Læs et uddybende interview med Christian Maibom om deres digitale løsning herunder.

 

Hvad kan Revolver tilbyde sine udstillere, nu hvor messen ikke kan afvikles?

”Normalt, når man klikker ind på Revolvers hjemmeside og ser på oversigten over, hvem der udstiller, kan man klikke på udstilleren og derefter blive dirigeret over på udstillerens hjemmeside.

Det, vi tilbyder her i begyndelsen af februar, er, at vi laver en mellemstation for de to ting. Vi præsenterer en platform – Revolver Digital – hvor et brand kan have sit eget digitale ’showroom’. En platform, hvor de besøgende kan se brandets nyeste varer, linesheets, priser og finde inspiration til den nye sæson. På den måde har en indkøber meget bedre mulighed for at se, hvordan den nye sæson kommer til at se ud. Man kan også tage direkte kontakt til brandet via platformen, og man kan aflægge ordrer direkte.

Platformen er en videreudvikling af det, vi i sommeren 2020 præsenterede i samarbejde med Traede. Fremadrettet bliver denne digitale platform et supplement til det fysiske møde, så indkøberne har mulighed for at forberede sig endnu bedre inden messen. Jeg tror på, at messeformatet i fremtiden vil blive en kombination af både fysisk og digitalt, og det her er vores måde at være digitale på.”

 

Hvem gør brug af jeres løsning?

”Vi har en lang række brands, som vi har arbejdet med de sidste 12-14 år. Det er de brands, der skulle have udstillet på Revolver denne sæson, som kommer til at være at finde på Revolver Digital. En løsning, vi tilbyder vores brands uden beregning.”

Du har forsøgt at finde showrooms til nogle udstillere rundt om i København – kan du fortælle lidt mere om det?

”Vi kunne med lethed sige til alle udstillerne, at ‘nu hvor Revolver til denne sæson ikke kan afvikles – så I må selv finde ud af, hvordan I vil præsentere kollektionen’. Men sådan er vi ikke, og sådan har vi aldrig gjort. Der er enkelte brands, der er kommet i klemme, fordi de ikke kan udstille på Revolver til denne sæson. Og disse brands har ikke showrooms i København, hvor de vil kunne have flyttet aktiviteterne over. Så derfor har vi naturligvis valgt at hjælpe dem.

Jeg har indgået et samarbejde med ejendomsmæglervirksomheden Absalon & Co., således at de brands, som mangler showroomfaciliteter, kan få stillet nogle tomme butikslokaler til rådighed, og så sørger vi for at levere stativer, borde og stole. På den måde får de brands et sikkert showroom, hvor de kan overholde de gældende Covid-19-regler og derved få gennemført deres salg som planlagt.

Det er helt vildt fedt, at Absalon & Co. vil hjælpe Revolver og de brands, der har brug for det, og derfor forestiller jeg mig også, at det er et samarbejde, vi gerne vil fortsætte med. Jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt at skulle ud og låne flere lokaler til sommer – der håber jeg selvfølgelig, at vi kan få lov til at afvikle messen normalt igen. Men nogle af de brands, de er med til at hjælpe, står måske om et halvt eller helt år og vil åbne en butik – og så tænker man naturligvis tilbage på dem, der har hjulpet en, da man havde brug for det.”

 

Hvilke brands har I hjulpet med at finde et showroom til indtil nu?

“Indtil videre har vi hjulpet brands som Lollys Laundry, Mark Kenly Domino Tan, Nué Notes, Lovechild 1979, Rue de Toyko og Naja Lauf.

Dette er en conamore-service, Revolver yder sine kunder. Vi skal igennem den her krise sammen, og derfor er det vigtigt for mig, at vi hjælper hinanden.”

Revolver Digital lanceres den 3. februar 2021.

Foto: Revolver, Adam Katz Sinding