I forbindelse med sæsonens modeuge, der blev veloverstået i sidste uge, har modemessen CIFF slået sig sammen med Copenhagen Fashion Week i en samlet indsats for at accelerere nødvendige bæredygtighedstiltag i branchen. “Bæredygtighed er vejen frem,” lyder det fra CIFF-direktøren.
I begyndelsen af januar 2020 lancerede Copenhagen Fashion Week en omfattende handlingsplan for bæredygtig omstilling af modeugen og -branchen.
Handlingsplanen indeholder blandt andet mål om, at Copenhagen Fashion Week skal reducere CO2-udledningen med 50 procent og efterlade sig nul affald i 2022. Derudover har Copenhagen Fashion Week også implementeret en række nye krav og standarder, der skal opfyldes for at være en del af modeugens officielle kalender. Således skal alle brands, der søger optagelse i den officielle kalender, fra 2023 opfylde en række krav, herunder 17 minimumsstandarder.
Nu – et år efter offentliggørelsen – er den første bæredygtighedsrapport fra Copenhagen Fashion Week klar, som blev offentliggjort den første dag ved denne sæsons modeuge.
“På trods af et udfordrende år tror vi på, at statussen på vores Sustainability Action Plan viser potentialet i vores strategi og treårsmål i at inspirere og skubbe modevirksomheder til at omfavne en mere bæredygtig praksis. Selv om vi ikke kunne indfri alle de mål, vi havde sat for 2020, blev de fleste nået, og vi ser frem til at fortsætte arbejdet,” lyder det fra CEO for Copenhagen Fashion Week Cecilie Thorsmark i rapporten.
Det første år af handlingsplanen er gået med at udvikle på de krav, Copenhagen Fashion Week fremlagde i januar 2020. Men også emner som social ulighed, sexisme og racisme er emner, der bliver en del af handlingsplanen i 2021, fremgår det i rapporten.
CIFF tilslutter sig de bæredygtige mål og krav
“Vi er en fremsynet og succesfuld virksomhed, og det falder os helt naturligt at adressere og tale om bæredygtighed.”
Sådan lyder det fra CIFF-direktør Christina Neustrup i en pressemeddelelse, hvori modemessen afslører, at de har slået sig sammen med Copenhagen Fashion Week i forhold til deres Sustainability Action Plan for at hjælpe med at accelerere de omfattende og nødvendige bæredygtighedstiltag i branchen.
“Vi ønsker at være med til at skabe et værktøj, der kan hjælpe virksomhederne med at lokalisere og implementere løsninger, som kan sætte fart på deres bæredygtighedsaktiviteter. Rammer, som kan sætte standarden for industrien, og som fungerer som ledetråd og et håndgribeligt værktøj for brands og indkøbere. Bæredygtighed er vejen frem, og vi ønsker at være en del af løsningen for at fremtidssikre modeindustrien,” fortsætter Christina Neustrup.
At bæredygtighed er vejen frem, blev endnu en gang understreget for Christina Neustrup under den netop afsluttede modeuge:
“Det har været tydeligt i dialogen med indkøberne under denne sæsons modeuge, at bæredygtige produkter er noget, som der bliver efterspurgt hos mange af de brands, der udstiller hos os,” siger hun i et interview med TØJ.
Modemessen har allerede sat gang i processen med at adoptere 2023-målene, som Copenhagen Fashion Week annoncerede i januar 2020, på en måde og i en form, som giver mening og skaber værdi for CIFF’s egen platform, for messens udstillere og indkøbere. En proces, der til sidst skal udmønte sig i krav og guidelines, der vil føre til øget gennemsigtighed og sammenhæng på tværs af branchen.
Forhåbninger om partnerskaber med fagmesser
Hos både Copenhagen Fashion Week og konsulentvirksomheden In Futurum, der har været med til at udvikle handlingsplanen for 2023, er man glade for samarbejdet med CIFF.
“Da vi søsatte Sustainability Requirements for et år siden, var en af vores store forhåbninger partnerskaber med fagmesserne på grund af det enorme potentiale, det giver, når rammerne skal bredes ud. Det siger sig selv, at jo flere platforme, der forpligter sig til 2023 Sustainability Requirements, jo større er effekten. Jeg er meget glad for, at CIFF har valgt at være en aktiv medspiller, og at vi sammen kan skubbe til den bæredygtige udvikling under et fælles rammeværk,” siger Cecilie Thorsmark om CIFFs tilslutning.
“Det er betryggende at se, at der breder sig konsensus om, at vi står overfor fælles udfordringer, der kræver fælles løsninger. Som rådgivere er det både vigtigt og meningsfuldt at arbejde simultant på at skabe positiv forandring på flere platforme, fordi de netop hænger sammen i det økosystem, der er modebranchen. Vi ser frem til at sætte processen i gang og til at bidrage til CIFFs udvikling,” siger Frederik Larsen og Moussa Mchangama, der er grundlæggerne af In Futurum.
Foto: CIFF